Netanayhu lægger afstand til Trump efter middag med antisemitiske personer

For et par uger siden havde den tidligere amerikanske præsident gæster til middag. Det var rapperen Kanye West og nogle af hans venner – blandt andet en fyr ven navn Nick Fuentes.

Trump er efterfølgende blevet kritiseret voldsomt for at spise middag med netop disse to. Det skyldes, at Kanye West den seneste tid ved flere anledninger er kommet med antisemitiske og jøde-fjendske udtalelser. Mens Nick Fuentes er en af de mest kendte holocaustbenægtere i USA.

West har blandt andet skrevet en masse tweets – blandt andet at han vil »gå death con 3« på jøder. Defcon er en militær betegnelse for et nationalt trusselsniveau. Det er uklart, præcis hvad der menes med tweetet, men mange forstår det sådan, at jøder ifølge West udgør en trussel – eller at West ser sig selv som en trussel over for jøder. Han har også tweetet, at han ikke kan være antisemit, fordi »sorte faktisk er de ægte jøder«. Det førte til, at hans Twitterkonto blev lukket.

For nylig deltog West i et talkshow, hvor han ad flere omgange roste Adolf Hitler. »Jeg kan godt lide Hitler«¸ sagde han blandt andet. Interviewet skete dog efter middagen hos Trump. West er i øvrigt bipolar, og mange forklarer hans opførsel med, at han ikke er rask.

 

Netanyahu vil ikke »træde på landminen«

Israels kommende premierminister Benjamin Netanyahu havde et meget godt og venskabeligt forhold til Trump, da de begge var statsledere frem til Trumps valgnederlag i 2020.

Men nu er Netanyahu mindre begejstret for Trump. I et interview med NBC ville han ikke udtale sig om, hvorvidt han fortsat støtter ham. Netanyahu kaldte spørgsmålet »en landmine«. »Når det gælder Kanye West og ham den anden gæst, synes jeg ikke blot, det er uacceptabelt, men også forkert,« sagde han om Trumps middag med dem.

Trump har ikke undskyldt for middagen med de to kontroversielle personer – men har sagt, at han ikke vidste, at det var Fuentes, som Kanye West havde taget med. Det er dog de færreste, der tror på den forklaring, fordi man normalt ikke får lov at spise middag med Trump uden at være blevet tjekket meget grundigt af hans sikkerhedsfolk.

Også i USA har Trump fået stor kritik. Blandt andet af David Friedmann, som Trump havde valgt til ambassadør i Israel. På Twitter skrev han, at »et venskabeligt besøg fra en antisemit som Kanye West og et menneskeligt udskud som Nick Fuentes er uacceptabelt«.

I hvor høj grad det skader Trump og hans forsøg på at genvinde præsidentposten i 2024, er svært at sige. Det er ikke nyt, at han har et positivt forhold til den ydre højrefløj i USA. Det er heller ikke nyt, at han sættes i forbindelse med antisemitisme. Som præsident blev han beskyldt for ikke at gøre nok ved antisemitisme i landet og for ikke at tage de mange trusler mod jødiske samfund alvorligt. På et pressemøde kom med med et af sine mange kendte citater, da han fortalte en jødisk journalist, at han »var den mindst antisemitiske person, han (journalisten, red.) havde mødt.«

Denne sag lader imidlertid til at have krydset manges grænse. Ikke mindst de jøder, der støtter Trump. Det har helt sikkert også skadet hans ellers relativt positive omdømme i Israel og blandt jødiske organisationer. De er kommet i tvivl om, hvorvidt Trump i virkeligheden ikke går så højt op i antisemitiske udtalelser og holdninger som dem, Kanye West og Nick Fuentes står for.