Netanyahu med kraftig antydning: "Vi angriber shiamilitser i Irak"

Israel får ansvaret for en række eksplosioner og angreb på iranske shiamilitser i Irak i de seneste uger. Det melder ikke kun det libanesiske medie Al-Mayadeen. Også en anonym talsmand for USA siger, at et angreb mod shiamilitser i Irak i juli blev udført af Israel.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har ikke bekræftet, at Israel har udvidet kampen mod Iran til også at omfatte angreb på irakisk jord. Men direkte adspurgt antydede han søndag, at der var noget om snakken: ”Vi vil ikke tolerere angreb på Israel noget som helst land. Ethvert land, som tillader angreb mod Israel fra sit territorium, vil mærke konsekvenserne. Jeg understreger: Staten vil bære konsekvenserne.”

Det er nærliggende at opfatte dette som en måde at sige: ”Ja, vi udfører angreb på irakisk territorium, på samme måde som vi gør det på syrisk territorium”:


Irak ligger mellem Syrien og Iran. Iran har længe brugt Syrien som platform for at true og angribe Israel, som derfor har følt sig nødsaget til at udføre mange militære operationer i det borgerkrigshærgede land. Nu er fokus også på Irak, hvor et våbendepot nær Bagdad blev angrebet i lørdags. Israel har ikke bekræftet noget, men en del tyder på, at landet står bag. (Foto: Google Maps).

Flere angreb på irakisk territorium

Der har den seneste gode måneds tid været flere uopklarede angreb mod shiamilitser, der har befundet sig i Irak. Så sent som i går (søndag) blev en irakisk milits fra Popular Mobilization Forces (PMF) angrebet af en drone. Mindst en person mistede livet. PMF er en paraplyenhed for irakiske militser – den pågældende, som blev angrebet i går, har forbindelse til Hizbollah, der støtter Iran.

Weekendens nok mest dramatiske hændelse skete dog sent lørdag aften. Her angreb israelske kampfly iranske soldater fra Al Quds-styrkerne samt shia-militser i nærheden af Syriens hovedstad, Damaskus. Det bekræftede det israelske militær selv kort tid efter. De sagde, at de angreb for at forhindre et angreb fra såkaldte kamikazedroner med sprængstoffer påmonteret. Israelerne har overvåget planlægningen af droneangrebet i nogle måneder – og da meget tydede på, at det var nært forestående, valgte man at sende kampfly i luften for at eliminere truslen.

Israel har længe bekræftet, at de udfører angreb i Syrien for at beskytte sine egne grænser mod angreb orkestreret af Iran. Sidste år blev Israel tre gange angrebet med missiler fra syrisk territorium. Det er relativt nyt, at Iran truer med droneangreb, selvom Israel for ikke så længe siden eliminerede en drone, der kom fra Syrien.

Mens angrebene i Syrien angiveligt er godkendt og koordineret med både Rusland og USA, er det mere kompliceret med Irak, hvor USA har mange soldater udstationeret. At den amerikanske kilde – som godt nok var anonym – skyder skylden på Israel, vidner om, at amerikanerne ikke er glade for tanken om israelske operationer i Irak.

 

Nasrallah truer med gengældelse

I en tale søndag lovede lederen af Hizbollah, Hassan Nasrallah, at hans organisation vil gengælde de ”zionistiske” aktioner. Det gjorde han, ikke kun på grund af de nævnte israelske aktioner i Syrien og (sandsynligvis) Irak, men også fordi Israel den seneste tid har opereret i Libanon ved at angribe Hizbollahs mediehovedkvarter i Beirut.

Ifølge Avi Issacharoff fra The Times of Israel vil både Hizbollah og Iran nok helst undgå en decideret krig – i stedet vil de ”få Israel til at genoverveje deres angreb i Syrien og Libanon”. Issacharoff vurderer det som usandsynligt, at det vil være i form af raketter fra Libanon – måske nærmere et droneangreb af en art. Hizbollah er relativt upopulære i Libanon for tiden, og mange i landet frygter, at gruppens aktiviteter kan medføre en krig. Partiet Libanesiske Styrker kritiserede i går Nasrallah for hans trusler mod Israel.

Spørgsmålet er derfor, om Nasrallah tør føre sin trussel ud i livet. Eller om Israel i den kommende tid skal kigge endnu mere mod Irak for at bekæmpe truslen fra de shiamuslimske grupper anført af Iran og landets Al Quds-styrker.