Ny ministerpost til Ben Gvir bringer Netanyahu tæt på ny regering

Siden valget 1. november har Benjamin Netanyahu arbejdet på at stable en ny regering på benene. Det er ikke gået helt så let, som nogle havde forventet. Men i denne uge blev der taget et skridt i den rigtige retning.

Netanyahu er nemlig angiveligt nået til enighed med Itamar Ben Gvir, som er leder af det yderligtgående højrefløjsparti Otzma Yehudit (Jødisk Styrke). Den mest interessante del af deres aftale er, at Ben Gvir bliver minister for national sikkerhed. Tidligere hed posten minister for offentlig sikkerhed. Men ansvarsområdet er nu udvidet, og derfor skifter ministeriet navn.

Den vigtigste – og mest kontroversielle – del af denne udvidelse handler om, at Ben Gvir vil få ansvar for grænsepolitiet. Israels grænsepoliti operer på Vestbredden, blandt andet i forbindelse med rømninger af de ulovlige udposter (ikke at forveksle med de lovlige bosættelser), og når der ellers er uroligheder, der skal håndteres.

Ben Gvir får denne myndighed som en del af sit resortområde og vil derfor få stor indflydelse på, hvordan de opererer og hvilke beføjelser betjentene har. Ben Gvir ønsker generelt øgede beføjelserne. For eksempel at betjentene oftere skal have tilladelse til at affyre skydevåben. Det er dog på nuværende tidspunkt svært at sige præcis hvilke ændringer han vil forsøge at indføre.

Den tidligere chef for Jerusalems politi Aryeh Amit har advaret kraftigt mod at give politikerne mere magt over politiets arbejde. Han mener, at »politikommissæren vil blive en nyttig idiot for staten«.

Ben Gvirs parti står desuden til få to ministerier en viceministerpost og formandsposten i Udvalg for Offentlig Sikkerhed.

 

Smotrich er den største knast

Enigheden med Otzma Yehudit er et stort skridt på vejen mod en ny regering. Også når det gælder de to ultraortodokse partier, Shas og Forenet Torajødedom, bliver der næppe store problemer med at nå til enighed.

Det eneste parti, der ser ud til at volde Netanyahu store problemer, er Religiøs Zionisme. Partiets leder, Bezalel Smotrich, vil tilsyneladende have mere, end Netanyahu kan og vil give ham.

De to er angiveligt blevet enige om, at Smotrich bliver finansminister i de første to år. Smotrich ønskede egentlig den tunge post som forsvarsminister. Samtidig fyger det frem og tilbage med beskyldninger mellem de to partier. Religiøs Zionisme har anklaget Netanyahu for ikke at ville overholde de løfter, han gav til partiet inden valget. De anklager også Likud for at »lække løgne« fra regeringsforhandlingerne.

Et godt bud kunne være, at Netanyahu står i det dilemma, at han ikke kan give så meget til Religiøs Zionisme, fordi han også skal have noget at give til sine egne partifæller. Likud udgør cirka halvdelen af den kommende regering, og derfor forventer en del Likudmedlemmer naturligvis også, at der vil være ministerposter til dem.