Østeuropæere narres og står i endeløse køer foran Tel Avivs migrationskontor

Når man læser i de israelske medier om landets asylansøgere, handler det ofte om afrikanere, som flygter fra krig og forfølgelse. Mange af dem bor i det sydlige Tel Aviv, hvor israelerne efterhånden føler, at de lever som fremmede i deres eget land, fordi de illegale afrikanske asylansøgere er så mange.

Men de seneste år har en ny befolkningsgruppe i stadig stigende grad forsøgt at få opholdstilladelse. Det gælder personer fra Ukraine og Georgien.

Men i løbet af de seneste år er hele 22.000 ukrainere og georgiere kommet ind i landet som turister med henblik på at opnå asyl som flygtninge. De kommer på grund af krigen med Rusland i det østlige Ukraine eller på grund af en usikker politisk situation i Georgien. Times of Israel bringer i dag en længere artikel om problemet, og nyhedsmediet har besøgt Salome Street i Tel Aviv, hvor immigrationskontoret ligger. Her er en lang kø, som starter hver eftermiddag og består af folk, som vil ind på kontoret næste morgen for at søge om asyl. Men de fleste af dem venter forgæves. Israel har nemlig i år besluttet, at man ikke giver asyl til georgiere eller ukrainere – bortset fra dem fra visse områder i Ukraine, der er særligt udsatte.

 

Eksplosiv stigning i ansøgninger

Ifølge Kontoret for Befolkning, Immigration og Grænser har der været hele 21.000 asylansøgninger fra ukrainere og georgiere i de seneste tre år. I 2015 var der 706 ukrainske ansøgere. I 2016 steg tallet til 6.880! Og i første halvår af 2017 havde hele 6.000 ukrainere ansøgt.

I 2013 var der blot én georgisk ansøger. I 2016 var der 3.668! Mange af dem påstår at være politiske flygtninge, som er flygtet, fordi de er medlemmer af oppositionen i Georgien.

Indenrigsministeriet forsøger at dæmme op for den store tilstrøming, og sidste år afviste man over 9.000 personer fra de to lande, som måtte tage den første flyver tilbage.

 

Tjener penge på flygtninge

Men hvorfor kommer så mange til Israel for at få asyl? Et af svarene er, at der findes rigtig mange firmaer, som på nettet lover de desperate mennesker, at de let kan få asyl og arbejdstilladelse og tjene penge i landet. Men i sidste ende er det kun firmaerne selv, der tjener på foretagendet.

»Der er mange netværk af agenter, som har set, at Israels asylsystem ikke virker, og nu udnytter det,« siger en talsperson for Hotline for Flygtninge og Migranter.

Det er attraktivt at komme til Israel, fordi det er let at komme ind på et turistvisum og på den måde bogstaveligt talt få en fod inden for. Dernæst tager ansøgningsprocessen meget lang tid – nogle gange flere år – og i den periode kan migranterne finde (illegalt) arbejde og blive en del af det netværk af personer i samme situation, som allerede bor i Israel.

Firmaerne bedrager disse folk, som enten rent faktisk er i fare eller har store økonomiske problemer i deres hjemland. De lokker med løfter om, at de kan tjene penge og få hjælp fra den israelske regering, når bare de får asyl i landet. Gennem videoer på YouTube giver de indtryk af, at man – med deres hjælp – let kan få asyl. Og firmaerne hjælper de håbefulde mennesker ved at forklare dem, hvad de skal sige i lufthavnen, så de får de tre måneders turistvisum.

Men i virkeligheden er det nærmest umuligt at få flygtningestatus. I de sidste ti år har Israel kun givet det til 8 personer fra Eritrea og 1 person fra Sudan. Ingen fra Ukraine og Georgien har fået flygtningestatus. Og Israel har i år besluttet, at man uden videre vil afvise alle asylansøgninger fra personer fra Georgien eller fra Ukraine (som sagt bortset fra enkelte områder i Østukraine).

 

En ydmygende og håbløs kø

Times of Israel har talt med nogle af de ukrainere, som dag efter dag og nat efter nat venter i køen til immigrationskontoret. De kan hver især fortælle om et Ukraine, hvor de er i fare, og hvor der hersker lovløshed. En kvindelig advokat i trediverne fortæller, at flere af hendes kollegaer er blevet slået ihjel af forskellige grunde. Da hun selv oplevede chikane, henvendte hun sig til politiet, »men de gør ingenting,« fortæller hun. Derfor er hun rejst til Israel på egen hånd. Hun havde også set de mange reklamer fra firmaer, der vil hjælpe folk til Israel, og hun forestillede sig, at det var lettere at få asyl.

»Nu har jeg sat mig ind i lovgivningen, og det er gået op for mig, at det er meget svært at få flygtningestatus, men jeg håber, at jeg i det mindste kan være her i noget tid, indtil det bliver mere roligt derhjemme,« fortæller hun.

 

Israel følger samme praksis som mange andre

At Israel ikke giver asyl til folk fra Ukraine og Georgien, er ikke i sig selv opsigtsvækkende. De fleste andre lande gør det heller ikke. Begrundelsen, som mange bruger, er, at de forfulgte ukrainere kan flytte til en anden del af Ukraine, fordi landet er så stort.

Mange israelere er utilfredse med, at så mange personer uden opholdstilladelse befinder sig i landet. Især for borgerne i Tel Aviv er det et problem. Kriminaliteten i visse områder er stigende, og det har vakt stor vrede blandt israelerne især i det sydlige Tel Aviv, som er hårdt belastet.