Også de israelske overskrifter er blevet ramt af coronavirus

Det er ikke kun herhjemme, vi ikke taler om andet end coronavirus. Det samme er gældende i Israel, som meget tidligt indførte strenge restriktioner, og som derfor kun har lidt over 100 smittede.

Men man frygter naturligvis, at der vil ske en eksplosiv udvikling som den, vi har set i Danmark de seneste døgn.

Lige nu er skolerne og de øvrige institutioner i landet stadig åbne. Men det kan ændre sig snart. I hvert fald har direktøren for Lærernes Union opfordret regeringen til at lukke skolerne, og Det Nationale Sikkerhedsråd overvejer at følge rådet. Det Hebraiske Universitet har allerede sagt, at man udskyder semesterstarten 1 uge til at starte med.

Blandt de 100 smittede er en læge på Sheba Medical Center, som havde været i Frankrig og efterfølgende været på arbejde, da det var, før de strikse karantæneregler blev indført. Derfor er en del af hans kollegaer nu også i karantæne. Det lader dog til, at de israelske sundhedsmyndigheder har godt styr på situationen.

 

Ønsker en nødregering

En anden udfordring for israelerne, som også forværrer hele virussituationen, er naturligvis, at man ikke har en almindelige regering på nuværende tidspunkt. Derfor har blandt andet Aryeh Deri fra det ultraortodokse parti Shas sagt, at man bør indsætte en ”nødregering” bestående af de to store partier, Blå og Hvid og Likud, til at tage sig af coronakrisen. Men det lader ikke til at være så let – hvilket de seneste mange måneder jo er et godt bevis på. Her har det ikke været muligt for partierne, som har været igennem hele tre valg, at finde frem til et flertal.

I næste uge skal præsident Rivlin pege på enten Benny Gantz eller Benjamin Netanyahu til at lede forhandlingerne om regeringsdannelse. Men dette kan meget vel trække ud – og som de fleste er klar over, så kræver coronavirus handling nu og her.

Indtil videre er det Netanyahu, som er premierminister, men hans regering er kun en såkaldt overgangsregering, som ikke har et flertal i Knesset og derfor har svære arbejdsbetingelser. Derfor kræver Deri en bredere regering, som kan håndtere den akutte situation.

 

Menneskerettighedsrådet udsætter møde

FN’s Menneskerettighedsråd har valgt udsætte sin mødesession, som begyndte i slutningen af februar og skulle været fortsat til 20. marts. Rådet mødes tre gange om året, hvor et af de faste punkter på dagsordenen er Israel og konflikten med palæstinenserne – som regel i form af kritik af Israel. Og faktisk er det sessionen i marts, der ofte bruges til at vedtage resolutioner, der fordømmer Israel. Men det er altså også udskudt på ubestemt tid.