Overraskende rolig tirsdag efter blodig mandag ved Gaza

En blodig mandag blev afløst af en langt mindre dramatisk tirsdag ved Gazastriben. Antallet af demonstranter var faldet fra cirka 40.000 til 4.000, og mens dødstallet mandag var på hele 58 (nogle steder meldes der om 60 dræbte), var en 51-årig mand det eneste dødsoffer tirsdag. Derudover er knap 2800 personer kommet til skade i løbet af de sidste to dage – det melder det palæstinensiske udenrigsministerium, som er kontrolleret af terrorgruppen Hamas. »Tilskadekommen« betyder i mange tilfælde at være blevet ramt af tåregas.

Man kan undre sig over, at der var så stor forskel på mandag og tirsdag, eftersom den 15. maj er den dag, hvor palæstinenserne plejer at markere Nakba – dagen efter staten Israels oprettelse, hvor flere hundredetusinde arabere måtte forlade Israel på grund af den krig, som Israels arabiske nabolande startede. Den simple forklaring på forskellen er, at mange deltog i begravelserne af mandagens dødsofre. Den lidt længere forklaring er, at Hamas, som har orkestreret optøjerne, mandag eftermiddag faktisk begyndte at opfordre de mange tusinde demonstranter ved hegnet til at tage hjem. Det gjorde de, fordi Israel begyndte at bombe Hamasmål fra luften. Israel truede også med at dræbe de øverste Hamasledere, blandt andet Yahya Sinwar. Det israelske medie Walla News meldte, at Hamas har tilbudt det israelske militær, IDF, at standse demonstrationerne ved hegnet, hvis de til gengæld vil standse luftangrebene.


Gaza. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Ifølge Avi Issacharoff fra Times of Israel viser det, at Hamas har meget stor kontrol over palæstinenserne i Gaza, når de kan lægge en dæmper på så omfattende demonstrationer. Han mener også, at udviklingen var overraskende, da Hamas har sværget til militær modstand og direkte opfordrer palæstinenserne til at ofre deres liv som martyrer. En hændelse ved hegnet i den nordlige ende af Gaza kan også have medvirket til, at Hamas ønskede at lægge en foreløbig dæmper på. Her formåede otte bevæbnede Hamas-medlemmer at bryde igennem hegnet og komme ind på israelsk territorium. Her blev de mødt af en israelsk specialenhed. De otte palæstinenserne skød mod soldaterne, som skød igen og dræbte alle otte. Det israelske militær, IDF, sagde senere, at ikke kun de otte personer, men mindst 24 ud af de cirka 60 dræbte er kendte medlemmer af terrororganisationer, primært Hamas og Islamisk Jihad.

 

Kritiseres for overdreven brug af magt

Kritikken har haglet ned over Israel efter mandagens begivenheder. Det helt store kritikpunkt er, at IDF bruger overdreven magt ved at skyde med skarpt mod demonstranter, der forsøger at trænge ind i Israel. Spørgsmålet er, om disse personers forsøg på at vælte hegnet udsætter israelere for livsfare. I Israel er man ikke i tvivl, og man tager Hamasleder Yahya Sinwar ord meget alvorligt, når han siger, at palæstinenserne vil »rive grænsehegnet ned og derefter rive israelerne hjerter ud«.

I FN's Sikkerhedsråd indkaldte Qatar i går til et hastemøde om situationen, og her blev Israel kun forsvaret af USA. Landets FN-ambassadør, Nikki Haley, som er yderst vellidt i Israel, stillede det spørgsmål, som Israels kritikere må have svært at svare ærligt på, hvis de samtidig vil stå fast ved deres fordømmelse af Israel. Hun spurgte: »Hvem af jer ville acceptere den slags opførsel ved jeres grænser? Intet land i denne forsamling ville handle med større tilbageholdenhed end Israel har gjort.« USA blokerede også en resolution, der ville kræve en uafhængig undersøgelse af begivenhederne.

 
Yahya Sinwar er Hamas' leder i Gaza. For nylig opfordrede han palæstinenserne til at "rive grænsehegnet ned og derefter rive israelerne hjerte ud".

Afviser israelsk hjælp

En besynderlig begivenhed fandt sted i går ved Kerem Shalom-overgangen mellem Israel og Gaza. Det er den overgang, som Israel bruger til at fragte nødhjælp ind i Gaza. De seneste dage har palæstinenserne flere gange hærget stedet og sat ild til det. I går åbnede Israel så igen for gennemgang, så man kunne sende medicin og mad og andre forsyninger ind til de nødstedte i Gaza. Men ved grænsen afviste de palæstinensiske grænsevagter 14 lastbiler med mad og bleer. Kun bilerne med medicin måtte krydse grænsen.

De trængte palæstinensere i Gaza kunne ellers godt bruge den israelske hjælp. I de fleste medier får den israelske blokade skylden for, at der mangler basale resurser, og at palæstinenserne lever i en form for fængsel, hvor man ikke kan komme ud af det lille område. Mange glemmer desværre, at Hamas, som kontrollerer området, systematisk har brugt penge på terrortunneller og våbenoprustning i stedet for at opbygge et bæredygtigt civilsamfund.

 

Israel ryster ikke på hånden

Israel kæmper ikke kun en kamp mod voldelige demonstranter. De kæmper også for at overbevise omverdenen om, at man handler i selvforsvar, og at der er grund til at tage hårde midler i brug. I går offentliggjorde IDF en forklaring af, hvad der skete, da de otte terrorister, som trængte gennem hegnet, blev skudt. Man offentliggjorde også en video, der viser, at de kastede med rørbomber.

I det hele taget får man det indtryk, at IDF ikke ryster på hånden i forsvaret af landets grænser. Den internationale kritik er forventet, og det vigtigste mål for øje er at forhindre en palæstinensisk invasion, som kan få uoverskuelige konsekvenser.

De danske medier dækker også begivenhederne. Her fokuseres der også mest på kritikken af Israel og på ofrene i Gaza – ikke så meget på Israels grund til at forsvare sig og Hamas’ ønske om at udslette Israel. DR har lavet en tidslinje, der viser de vigtigste begivenheder, siden demonstrationerne brød ud 30. marts. Her er desuden en række billeder, som viser situationens alvor.