Ra’am ser ud til at krydse magisk grænse og vende valget på hovedet

Tidligt i morges, da 70 procent af stemmerne var talt op, kunne de israelske tv-kanaler fortælle, at Benjamin Netanyahus blok så ud til at få 63 mandater – det vil sige et flertal af de 120 mandater. På det tidspunkt så det arabiske parti Ra’am ikke ud til at klare spærregrænsen på 3,25 procent.

Men med 88 procent af stemmerne talt op klokken lidt over 8 var der sket en dramatisk udvikling. De seneste tal viser nemlig, at Ra’am kommer ind og får 4-5 mandater. Partiet hører hverken til Netanyahus blok eller oppositionen, da partiets leder, Mansour Abbas, har valgt at vente til efter valget med at pege på en premierministerkandidat.

En del af de mandater, som nu ser ud til at gå til Ra’am, bliver taget fra Likud, og det betyder, at Netanyahus blok lige nu kun står til 59 mandater.

 

Med 88 procent talt op ser fordelingen sådan ud:

 

Netanyahus blok: 59 mandater

  • Likud: 30
  • Shas: 9
  • UTJ: 7
  • Yamina: 7
  • Religiøs Zionisme: 6

 

Oppositionen: 56

  • Yesh Atid: 17
  • Blå og Hvid: 8
  • Arbejderpartiet: 7
  • Yisrael Beiteinu: 7
  • Arabisk Fællesliste: 6
  • Nyt Håb: 6
  • Meretz: 5

Og så er der altså Ra’am, som står til at få 5 mandater.


Mansour Abbas fra Ra'am kan spille en vigtig rolle, når en ny regering skal forhandles på plads. (Foto: Twitter)

Hvad gør Ra’am?

Med den seneste optælling er alt fortsat helt åbent. Det forlyder, at oppositionens leder, Yair Lapid, har talt med Ra’ams leder, Mansour Abbas. Lapid har sagt, at de to har aftalt at mødes igen snart. Abbas har sagt, at han ikke »er i lommen« på nogen af parterne.

I Likud er der tilsyneladende intern uenighed om, hvorvidt man kan tage Ra’am med i en regering, hvis Ra’am altså ønsker det. Fx har vicesundhedsminister Yoav Kisch sagt, at partiet »absolut ikke« kommer med i en Likud-regering. Men Tzachi Hanegbi har sagt, at man ser Abbas som en potentiel regeringspartner.

I oppositionen er det dog heller ikke alle, der er klar til at samarbejde med araberne. Zeev Elkin fra Nyt Håb har stillet sig kritisk over for en regering, hvor Fælleslisten indgår.

 

Overraskelser og skuffelser

Selvom mandatfordelingen langtfra er endelig, tegner der sig et klart billede af, hvem der har overrasket henholdsvis positivt og negativt.

I Netanyahus blok er det især bemærkelsesværdigt, at Shas får 9 mandater, samtidig med at UTJ får 7. I de fleste målinger har de to ultraortodokse partier tilsammen fået omkring 14 mandater. Yamina må derimod være skuffede, hvis de ender med blot at få 7 mandater. I målingerne stod de til 9-10.

I oppositionen er der flere positive overraskelser. Især må det fremhæves, at Blå og Hvid står til 8 mandater. Partiet har ellers været i fare for helt at ryge ud, og Benny Gantz har længe lignet en mand, der havde udspillet sin rolle i israelsk politik. Det har han langtfra. Man skal huske, at Gantz stadig kan nå at blive premierminister, hvis både dette og det evt. næste valg ender uden vinder. Ifølge hans regeringsaftale med Netanyahu sker der en rotation i oktober, hvor Gantz overtager posten – hvis altså der ikke er dannet en ny regering inden.

Også Meretz og Arbejderpartiet vil være tilfredse med deres valg. Til gengæld ser Nyt Håb ud til at få et meget skuffende valg.

Med Nyt Håb og Yamina som de to største skuffelser må man konkludere, at det umiddelbart ikke fungerer at være et højrefløjsparti, der vil samarbejde med centrum-venstre og smide Netanyahu på porten. Mange af dem, der vil af med Netanyahu, har i hvert fald sat deres kryds ved et af midterpartierne (Yesh Atid eller Blå og Hvid) eller ved et af venstrefløjspartierne (Meretz og Arbejderpartiet).