Rygte: ”Århundredets fredsaftale” deler Jerusalem

Israelske Channel 13 kom onsdag aften med et opsigtsvækkende rygte. Ifølge en af kanalens kilder, som skulle have deltaget i en briefing om Donald Trumps fredsplan, vil den amerikanske præsident senere på året komme med et forslag til en aftale, hvor Jerusalem deles. Rygtets sandhedsværdi kendes ikke, og Jason Greenblatt, der er en af de amerikanske hovedaktører, har naturligvis afvist det hele og sagt, at spekulationerne kun skader kommende fredsforhandlinger. Ifølge ham er der kun ”ganske få personer på planeten”, der ved, hvad planen indeholder.

Ifølge Channel 13’s kilde er der ikke tale om en deling af Jerusalem på baggrund af linjerne fra 1967, som er den delingsform, palæstinenserne kræver. Trump vil lade Israel beholde hele Vestjerusalem samt Den Gamle By – dog med det forbehold, at kontrollen med Grædemuren og Tempelpladsen skal deles med palæstinenserne og eventuelt andre lande. Palæstinenserne vil så få ”de arabiske dele af Østjerusalem” (uden Den Gamle By) som hovedstad.

Resten af den palæstinensiske stat skal så angiveligt bestå af 85-90 procent af Vestbredden. De sidste 10-15 procent udgøres så af de store israelske bosættelsesblokke, som vil blive annekteret – det vil sige blive en del af staten Israel. Til gengæld vil palæstinenserne så få et ukendt antal såkaldte ”land swaps”, hvilket betyder, at arabiske landsbyer i Israel vil blive en del af den palæstinensiske stat.

Dermed minder aftaleforslaget lidt om det, daværende premierminister Ehud Olmert tilbød Abbas og Selvstyret i 2008. Dengang ville palæstinenserne dog få en lidt større andel af Vestbredden, samtidig med at hele Den Gamle By og ikke kun området ved de hellige steder skulle være delt. Dengang afslog Abbas. Og meget tyder på, at han vil gøre det samme denne gang. Hans talsmand Nabil Abu Rudeineh sagde, at ”enhver aftale, der ikke medfører en palæstinensisk stat langs linjerne fra 1967 med hele Østjerusalem som hovedstad, vil mislykkes”.

 

Modvilje fra bosættere

Det er ikke kun de palæstinensisk ledere, der er imod planen. Både bosættere og det bosættervenlige parti Det Nye Højre har sagt, at man er imod. Det Nye Højre er helt imod en tostatsløsning og ønsker at annektere store dele af Vestbredden. Og borgmesteren fra Beit El ønsker ikke en aftale, hvor hans bosættelse ikke må blive udvidet.

Netanyahus kontor har ikke kommenteret rygterne. I det hele taget fylder fred med palæstinenserne meget lidt i israelsk politik for tiden. Selv ikke venstrefløjspartierne taler om fred og tostatsløsning. Fx har Meretz, som er det parti længst til venstre i Knesset, hverken nævnt ”besættelse” eller ”fred” på deres Facebookside i 3 måneder. Det kan skyldes flere ting. Blandt andet at palæstinenserne siden Trumps ambassadeflytning har været fuldstændig afvisende over for forhandlinger. Desuden er mange israelere godt tilfredse med status quo på Vestbredden, hvor de israelske myndigheder i høj grad arbejder sammen med de palæstinensiske om sikkerheden.

Truslen fra Hamas, Iran og Libanon er derimod meget mere akut – og derfor optager den i højere grad israelerne, både politikere og befolkning. Tostatsløsning og fredsaftale er ikke et hotte politiske emner i israelsk politik og den valgkamp, der fortsætter indtil 9. april. De løse rygter om indholdet af Trumps plan vil næppe ændre dette.