Snublesten i København skal minde om ofre for Holocaust

Mandag blev der lagt 12 såkaldte snublesten i den københavnske jord. Snublestenen er opfundet af den tyske kunstner Gunter Demnig, som siden 1992 har rejst rundt i Europa og lagt de kvadratiske sten med messingoverflade.

De lægges uden for huse, hvor der engang boede jøder, som mistede livet under Holocaust. Stenene har fået deres navn, fordi det er tanken, at man skal »snuble« over dem – det vil sige mindes personerne, hvis navne er indgraveret, og samtidig blive mindet om, at det jødehad, der førte til Holocaust, stadig eksisterer.

De første tre af de i alt 12 sten blev lagt i jorden i Krystalgade foran synagogen. Her var der engang et jødisk alderdomshjem, hvor de tre jødiske kvinder Thora Krogmann, Rosa Nachemsohn og Beile Malka Zipikoff boede. De blev alle tre deporteret til Theresienstadt i Tjekkiet, hvor de mistede livet. I alt 500 danske jøder kom til Theresienstadt. Af dem døde 51 voksne samt to spædbørn, der blev født i lejren.

 
Sådan ser en snublesten ud. Her i en gade i Berlin. (Foto: Wikimedia/Z Thomas)

Rejste fra Israel for at medvirke

Mere end 100 personer var mødt op for at overvære, at de tre sten blev lagt i jorden foran synagogen. Flere af dem var pårørende og familiemedlemmer til de 12 personer, hvis navn, deportationsdag og dødsdag nu står skrevet på en vej i København. Af de 12 personer var syv af dem danske jøder, mens fem var statsløse jøder, der blev udvist af Danmark.

Kristeligt Dagblad har talt med nogle af de fremmødte, som var rejst ganske langt for at overvære, at stenen blev lagt i jorden. Tvillingesøstrene Roni og Gaby Belostoky var taget hele vejen fra Israel. Deres farfars navn står nemlig på en af stenene.
»Min søster og jeg voksede op med en viden om, at der var sket noget tragisk med vores bedstefar i Danmark. At han forsvandt, blev arresteret og givet til tyskerne. Vi har hørt om det hele livet og læst alle breve, han sendte fra lejren, som Dansk Røde Kors var i besiddelse af. Men først nu får vi rigtig en afslutning,« siger Roni Belostoky til Kristeligt Dagblad.

Også den tidligere overrabbiner Bent Melchior var blandt deltagerne. Han overlevede selv Holocaust ved at flygte til Sverige. »Det er ikke kun mindesmærker, men en advarsel til eftertiden« siger han til Kristeligt Dagblad.

 

Danmark er det 26. land – og angiveligt et af de sidste lande – hvor Gunter Demnig nedlægger snublesten. Siden 1992 har han lagt cirka 74.000 sten i europæiske byer. Sten, der alle bærer et navn på et menneske, som mistede livet på grund af Hitlers nazistiske regime.

 

Her kan du se en kort film on snublestenene.