Stor dag i Knesset: Ny præsident og (måske) ny regering

I dag har de 120 medlemmer af Knesset stemt om, hvem der skal være landets præsident, når Reuven Rivlins periode udløber 9. juli.

Knessetmedlemmerne kunne vælge mellem to kandidater: Miriam Peretz og Isaac Herzog.

Peretz repræsenterer mizrahi-jødedommen, som har rod i Mellemøsten, mens Herzog repræsenterer den østeuropæiske ashkenazijødedom. Peretz hælder politisk til højre, mens Herzog hælder til venstre. Der var med andre ord to ret forskellige muligheder.

Vinderen af valget blev Isaac Herzog, som er valgt for en periode på 7 år. Han fik 87 af de 120 stemmer. Herzog er lige nu leder af Jewish Agency og har tidligere siddet i Knesset i flere perioder. Senest var han leder af sammenslutningen Den Zionistiske Union, som fik et skuffende valg i 2015.


Isaac Herzog er Israels kommende præsident.

Sidste dag for Lapid

Præsidentafstemningen var dog langtfra det eneste, der tiltrækker sig opmærksomhed i parlamentet i dag.

Ved midnat udløber Yair Lapids periode som leder af regeringsforhandlingerne. Og en del tyder i skrivende stund på, at vi i løbet af dagen vil få nyheden om, at han er lykkedes med den svære mission: at indgå en bred aftale om en såkaldt »forandringsregering« – med henvisning til at Benjamin Netanyahu vil miste magten efter at have haft den de seneste 12 år (og yderligere 3 år i halvfemserne).

Foruden Lapids eget parti (Yesh Atid) vil regeringen bestå af Meretz, Arbejderpartiet, Blå og Hvid, Yisrael Beiteinu, Nyt Håb og Yamina. Derudover vil det arabiske parti Ra’am enten blive en del af regeringen eller støtte den udefra. Det er et af de få usikkerhedsmomenter, der stadig er.

Det forlyder i de israelske medier, at den sidste store knast, der skal forhandles om, er en plads i den komite, der udpeger landets dommere. Yaminas Ayelet Shaked kræver at få regeringens plads i denne komite. Men den er allerede lovet væk til Arbejderpartiets leder, Merav Michaeli. En mulig løsning kan blive, at Michaeli beholder pladsen, og at regeringen vælger Shaked til en af de to pladser, som vælges af Knesset. Shaked er derudover blevet lovet posten som indenrigsminister.

Der nævnes også den mulighed, at Michaeli er villig til at opgive posten i komiteen.

 

En skrøbelig regering

Med støtte fra Ra’am når partierne op på 61 ud af 120 mandater – det vil sige det mest skrøbelige flertal, man kan forestille sig. Derudover består regeringen altså af partier fra store dele af de politiske spektrum, hvilket kun bidrager til skepsissen med hensyn til, om denne regering vil være langtidsholdbar.

Et tredje element, der giver usikkerhed, er, at der igen vil være tale om en rotationsaftale. Yaminas leder, Naftali Bennet, vil være premierminister de første to år, hvorefter Yair Lapid vil overtage stafetten. Det er bemærkelsesværdigt, at Bennet i så fald vil blive premierminister, selvom hans parti kun har 7 mandater. I den nuværende regering har Netanyahu og Benny Gantz haft en lignende rotationsaftale – og det var ikke ligefrem en succeshistorie. Om det bliver anderledes denne gang, vil tiden vise.

Hvis det lykkes at få de sidste ting på plads i løbet af onsdag, er det planen, at den nye regering vil blive indsat i næste uge.