Ultraortodokse jøder demonstrerer mod coronaregler: Sammenligner med nazisterne

Rigtig mange israelere er tilfredse med regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen. I Israel har man indført relativt strenge restriktioner, hvilket har været med til at sikre, at dødstallet stadig ikke har nået 200 – onsdag middag ligger tallet på 187. Politiet gør også meget for at håndhæve reglerne – som for eksempel indebærer, at man ikke må bevæge sig mere end 100 meter fra sit hjem, medmindre man har et lovligt ærinde.

Der er dog en undtagelse. Rigtig mange ultraortodokse jøder er sure over, at deres synagoger og toraskoler stadig er lukket. Det har resulteret i demonstrationer flere steder – i nogle tilfælde voldelige demonstrationer.


Ultraortodokse jøder i Hurva-synagogen (arkivfoto). (Foto: Hanne Gundlach)

Kaster sten mod soldater

I søndags var der sammenstød mellem politiet og cirka 20-30 ultraortodokse mænd i bydelen Mea Shearim i Jerusalem. Mændene var vrede over, at de ikke må samles for at bede og læse i Toraen. Nogle af dem kastede sten mod politiet. Andre satte sig i et vejkryds for at blokere for færdsel. Fem blev arresteret.

Tirsdag var der igen ballade i Mea Shearim, hvor det gik ud over to soldater, som var ved at dele mad ud. En gruppe ultraortodokse kastede sten efter dem. Soldaterne slap uskadt fra angrebet, men en rude i deres bil blev smadret. Otte blev arresteret. Hærchef Avi Kochavi kalder det ”en kriminel og voldelig handling, som fortjener total fordømmelse”.

Senere tirsdag var der igen demonstrationer, efter at et videoklip gik viralt. Klippet viser en betjent, der skubber til en ultraortodoks mand, så han falder. Mange af de ultraortodokse, som delte klippet på Whatsapp, skrev: ”Dette er ikke Auschwitz, det er Mea Shearim”.

I sidste uge forsøgte soldater at fjerne en stor gruppe ultraortodokse, som mod reglementet havde forsamlet sig i en synagoge. Betjentene blev overdynget med sten, metalstænger, æg og andre genstande. Episoden udviklede sig, og en røggranat blev kastet i forsøget på at få folk ud. Desværre resulterede det i, at en 9-årig pige fik en skade på øjet, da hun blev ramt af granaten. Dette har sandsynligvis også været med til at puste til ilden i det ultraortodokse samfund, hvor regeringen og sikkerhedsstyrkerne lader til at blive betragtet som en større fjende end virussen.

HER kan du se videoklip fra de forskellig episoder.

Jødestjerne på jakken

I byen Beit Shemesh vest for Jerusalem var der mandag en større demonstration med flere hundrede deltagere. Mange havde i den forbindelse valgt at sammenligne myndighedernes håndtering af coronakrisen med nazisternes måde at behandle jøder på under Holocaust. Nogle bar for eksempel gule jødestjerner på tøjet. Andre kaldte betjentene, som var til stede, ”nazister”.

Mandag aften var i øvrigt der, hvor den årlige holocaust-mindedag blev indledt.

 

Rabbinere truer med ”drastiske skridt”

En del ultraortodokse jøder har ikke den store autoritetstro over for regeringen. Nogle anerkender slet ikke staten Israel. Mange lytter til gengæld meget til, hvad deres rabbinere siger. Og i denne uge har to højtstående rabbinere markeret sig – med trusler om ”drastiske skridt”, hvis ikke synagogerne snart får lov at åbne.

Israelske Channel 12 fortalte tidligere på ugen, at rabbiner Chaim Kanievski havde underskrevet et brev, som var sendt til den avisen Yated Ne’emna, som er forbundet med det ultraortodokse parti Forenet Torajødedom. I brevet krævede Kanievski, at regeringen åbner synagoger og toraskoler. Ifølge Channel 12 havde en anden højtstående rabbiner Gershon Edelstein dog modsat sig dette – og avisen havde ikke trykt brevet.

Tirsdag kom begge rabbinere dog så med en fælles udtalelse, hvor de benægter, at der skulle være uenighed mellem dem. Her siger de, at det smerter dem, at toraskolerne er lukket, og at de håber, de åbner snarest muligt ”i overensstemmelse med sikkerhedsreglerne”. Men de tilføjer også, at ”hvis der ikke kommer et svar, og hvis man fortsætter med at tøve uden progression”, vil de ”overveje drastiske skridt”. Hvad disse drastiske skridt så kunne bestå i, bliver ikke uddybet.

Kanievksi udtalte 12. marts, at coronavirussen ikke var lige så farlig som at ”standse studiet af Toraen”. Senere på måneden gav han dog sin støtte til regeringens tiltag og opfordrede alle til at følge dem. Men nu ser det ud til, at tålmodigheden er ved at løbe ud.

Ultraortodokse samfund – som for eksempel i byen Bnei Brak – har været blandt de steder i Israel med størst udbrud af coronavirus.