Unge marcherer fra Gaza til Knesset

Det er ikke kun på palæstinensernes side af grænsehegnet, at der bliver protesteret og demonstreret. Siden i søndags har unge high school-elever, svarende til gymnasieelever, marcheret fra deres hjem nær Gaza mod Knesset i Jerusalem. Og i går eftermiddags nåede de målet.

Formålet med marchen er at gøre opmærksom på de vilkår, de lever under, og at få regeringen til at ændre situationen.

De unge er født og opvokset med en konstant trussel hængende over hovedet. De er vant til, at Code Red-alarmen kan gå i gang, hvad øjeblik det skal være, og at en raket kan ramme deres hjem få sekunder senere. De kender turen til beskyttelsesrummet, for de har taget den mange gange. De fleste er sluppet for fysiske skader takket være netop beskyttelsesrummene og Israels missilforsvar. Men fælles for dem alle er, at den konstante trussel om raketangreb har sat sit præg på dem. Nogle lider af angst og kan ikke sove om natten. Andre har måttet modtage behandling for chok. Derfor er deres budskab: Vi vil have forandring. Lad os vokse op i fred!

 

Fra 100 til 6000

I søndags drog cirka 100 unge afsted fra den sydisraelske by Sderot, som er den værst ramte by i det sydlige Israel. Da gruppen ankom til Knesset i går, var der hele 6000 mennesker. I løbet den 90 kilometer lange tur har flere og flere nemlig tilsluttet sig marchen. Og i Jerusalem deltog præsident Reuven Rivlin og flere efterladte til dræbte i krigene mod Hamas på den sidste del af ruten.

Rivlin tog megafonen og sagde til de unge: ”Hvor heldigt er ikke det folk, hvis unge marcherer og går foran, og hvor lykkelige er ikke de forældre, som har opdraget deres børn med sådan en national stolthed! (…) I er ikke blot unge fra Gaza. I er unge, som omfavner hele nationen. Vi hører jeres råb, og det knuser vores hjerte. Jeg lover jer: Vi vil ikke og må ikke lade Code Red-alarmen blive en rutine. Rød skal være farven på de vilde blomster, som gror i området.”

De unge marcherende har de seneste dage modtaget stor opbakning fra hele landet. Deres skoler og Uddannelsesministeriet må dog ikke bakke op om marchen, da den går ud over deres skolegang.

 

Mulig våbenhvile

Nu håber de unge, at deres march og den store opmærksomhed kan få regeringen til at gøre mere for at skabe fred i området. Lige nu er der efter sigende godt gang i forhandlinger om en treårig våbenhvile mellem Israel og Hamas. Egypten agerer mægler, og en af de store udfordringer har været, at Det Palæstinensiske Selvstyre har modsat sig aftalen, fordi den vil styrke Hamas i den internt palæstinensiske magtkamp mellem Hamas og Selvstyret. Men nu forlyder det, at præsident Abbas har accepteret en våbenhvile.

En aftale vil lette Israels blokade af Gaza og sikre borgerne i det sydlige Israel fred for raketter og brændende balloner. Et af de store spørgsmål er, om aftalen også vil indebære, at ligene af to israelske soldater, som blev dræbt under krigen i 2014, bliver leveret tilbage til Israel.