Vandprojekt i fare på grund af jordansk-israelsk krise

Den diplomatiske krise mellem Jordan og Israel, som begyndte i juli, er stadig ikke slut – og nu kan den få meget konkrete konsekvenser.

I sommer overfaldt en jordaner en israelsk ambassadevagt med en skruetrækker. Israeleren reagerede ved at trække sin pistol og skyde. Han ramte både overfaldsmanden og en anden jordansk mand, som var til stede. Begge døde. Det betød, at hele den israelske delegation i Amman måtte rejse hjem. Jordan vil først lade dem vende tilbage, når vagten, Ziv Moyal, er retsforfulgt. Men en nylig undersøgelse fra den israelske efterretningstjeneste Shin Bet har slået fast, at Ziv Moyal handlede i selvforsvar og derfor ikke bør straffes.

Episoden udløste en stor krise mellem Israel og Jordan. Ikke mindst fordi Benjamin Netanyahu kort efter offentliggjorde et billede, hvor han står sammen med Ziv Moyal og i samme ombæring hyldede ham for at have handlet, som han gjorde.

 
Det Døde Hav har en historisk lav vandstand. Men det er ikke kun derfor, Israel har interesse i samarbejdet med Jordan om vandforsyning fra Det Røde Hav. Man håber også, at det kan være med til at skabe en mere stabil politisk situation i regionen.

Får konsekvenser for vandprojekt

Nu får den diplomatiske krise meget konkrete konsekvenser. Samarbejdet mellem Jordan og Israel om vandforsyning er nemlig i fare.

”Vi kan ikke have en situation, hvor Jordan nægter os at have en ambassade i landet og samtidig ønsker at fortsætte samarbejdet om projektet, som om intet var hændt,« siger en israelsk talsperson.

Jordan har angiveligt reageret ved at sige, at de bare vil fortsætte projektet uden Israels deltagelse – og måske begynde at samarbejde med Saudi-Arabien i stedet.

Projektet består kort fortalt af et 220 kilometer langt rør, som skal transportere vand fra Det Røde Hav til dels Det Døde Hav, dels vandafsaltningsanlæg i Jordan, så vandet kan blive de jordanske borgere og palæstinenserne på Vestbredden til gavn.

Men der er tale om mere end bare vandforsyning. Mange ser nemlig også samarbejdsprojektet som en vigtig del af en fredsproces, hvor et stærkt og godt forhold mellem Israel og Jordan kan danne grundlag for, at Israel kan forbedre forholdet til for eksempel palæstinenserne.

Men så længe Israel ikke må have en ambassade i Jordan, vil de ikke fortsætte samarbejdet om vandforsyning. Dermed ser situationen ud til at være låst. Umiddelbart er jordanerne mest afhængige af aftalen, fordi landet lider af stor vandmangel. Det gør Det Døde Hav ganske vist også. Her er vandstanden den laveste i mange år, og vandet fra Det Døde Hav er tiltrængt. Det er dog tvivlsomt, at Jordan kan fortsætte med projektet uden Israels medvirken.