Verdens ledere ønsker ”shana tova”

Søndag aften begyndte det jødiske nytår rosh hashanah. Det varer to døgn og slutter altså ved solnedgang tirsdag aften. Det falder i den jødiske måned tishri. Der er mange ritualer knyttet til højtiden. Man evaluerer sin opførsel i det forgangne år og forsøger at råde bod på det, man har gjort forkert. Ti dage efter nytåret kommer så den store forsoningsdag, yom kippur.

Under rosh hashanah spiser man æbler dyppet i honning, fordi man ønsker, at det nye år må blive sødt. Man blæser også i et såkaldt shofarhorn fra en vædder. Det er for at mindes, da Abraham var villig til at ofre sin egen søn i lydighed mod Gud – men endte med på Guds befaling at ofre en vædder i stedet.

Læs ny artikel om det jødiske nytår her.                Læs mere om det jødiske nytår her.


Æbler dyppet i honning er en del af det jødiske nytår. (Foto: Ole Andersen)

Lykønskninger fra hele verden

Mange politiske ledere rundtom i verden har benyttet anledningen til at ønske deres jødiske befolkning godt nytår.

For eksempel udsendte Storbritanniens Boris Johnson en video, hvor han hylder de jødiske borgeres bidrag til samfundet og understreger, at han vil kæmpe imod den antisemitisme, som præger landet. Johnsons politiske rivaler i Labour er især de seneste år anklaget for antisemitisme – anklager, der også kommer fra mange medlemmer af Labour, der mener at formand Jeremy Corbyn har antisemitiske holdninger og tillader antisemitisme i partiet.

Også Donald Trump, Brasiliens Bolsonaro og Zimbabwes Emmerson Mnangagwa har sendt lykønskninger.

Blandt de lidt mere bemærkelsesværdige hilsner var den fra det iranske udenrigsministerium. En talsmand for ministeriet skrev på Twitter: ”Godt nytår til vores jødiske landsmænd og til alle, der følger den store profet Moses”. Det er ikke første gang, det iranske styre sender nytårshilsen. Siden revolutionen i Iran i 1979 har en stor del af landets jødiske befolkning måttet flygte. Dengang var der op mod 100.000 jøder. I dag er der cirka 8.500. Iran har flere gange udtrykt deres mål om at udslette staten Israel.

Også De Forenede Arabiske Emirater sendte en hilsen. Her er der planer om at bygge en statsfinansieret synagoge – i et kompleks, der også skal huse en kirke og en moske.

 

Et bittert år i politik

I år er der måske et særligt ønske om, at det kommende år på den politiske front må blive sødere end det forgangne. Der er nemlig stadig ikke udsigt til, at hverken Netanyahu eller Gantz kan danne en regering. Det forventes, at Netanyahu inden for få dage må meddele præsident Rivlin, at han ikke kan samle et flertal. Herefter vil Gantz få muligheden. Midt i det hele begynder den høring af Netanyahu, som meget vel kan munde ud i, at han bliver sigtet for korruption. Høringen begynder onsdag og er sat til at vare to uger.