Voldeligt sammenstød på Tempelpladsen under tisha be av medførte politisk drama

Der var trængsel på Tempelpladsen i Jerusalem i søndags, da en muslimsk og en jødisk højtid faldt på samme tid. Jøderne markerede tisha be av, som er den dag, hvor man mindes og sørger over de to jødiske templer, som har stået på Tempelpladsen. Tisha be av faldt i år sammen med muslimernes eid al-adha, som markerer slutningen på den årlige pilgrimsvandring til Mekka.


Muslimer på vej ind på Tempelpladsen. (Foto: Ruben)

Sådanne mærkedage øger altid den spænding, der i forvejen er mellem jøder og muslimer i Jerusalem – ikke mindst på og omkring Tempelpladsen. Derfor besluttede det israelske politi i første omgang, at de flere hundrede jøder, som ønskede det, ikke måtte gå ind på Tempelpladsen, hvor titusindvis af muslimer befandt sig søndag morgen. Senere blev der foretaget en ny sikkerhedsvurdering, og herefter fik nogle af jøderne lov til at gå ind på pladsen eskorteret af sikkerhedsstyrker.

De cirka 150 jøders tilstedeværelse på Tempelpladsen var dog mere, end mange af muslimerne ville acceptere. Flere begyndte at kaste stole og andre genstande imod jøderne, mens de råbte forskellige slagord. Få minutter efter måtte jøderne igen forlade pladsen. Muslimernes reaktion på jødernes tilstedeværelse var så voldsom, at politiet måtte bruge tåregas og affyre gummikugler for at beskytte jøderne. Det voldsomme sammenstød resulterede i, at 61 muslimer og 4 politibetjente kom til skade. Videoklip fra sammenstødet kan ses på The Times of Israels hjemmeside.


En grupper jøder sidder uden for Tempelpladsen og læser klagesange. På tisha be av mindes man de to templer, som engang har stået på Tempelpladsen i Jerusalem. (Foto: Ruben)

Kritik tvinger næsten Netanyahu til fyring

Søndagens begivenheder på Tempelpladsen fik den relativt nyudnævnte transportminister Bezalel Smotrich til at rette en skarp kritik mod premierminister Netanyahu. Smotrich og andre politikere på højrefløjen var dybt utilfredse med, at Tempelpladsen blev lukket for jøder på tisha be av, kaldte beslutningen ”skammelig og uværdig” og sagde, at det var ”en overgivelse til arabisk terror og vold ved jødedommens helligste sted”.

Efterfølgende har der været heftige rygter om, at flere topfolk i Netanyahus parti, Likud, mener, at Smotrich bør fyres som minister. I hvert fald blev han i går indkaldt til en samtale hos premierministeren. Her fik han angiveligt at vide, at han måtte undskylde for sit udfald, hvis han ville fortsætte som minister. Også selvom Netanyahu ifølge nogle var betænkelig ved at fyre ham, fordi det kunne medføre endnu større opbakning til Smotrich og hans alliance, Forenet Højre (som i går fik nyt navn, nemlig ”Yamina”). Mandag aften valgte Smotrich dog at undskylde og kalde sin opførsel ”upassende”. Han slog samtidig fast, at der også fremover skal være plads til kritik, men at det ikke må ende ud i ”personangreb”.

 

Shaked: ”Jeg vil lede landet”

Episoden er et tydeligt vidnesbyrd om den rivalisering, der er mellem Likud og partierne længere ude på højrefløjen. Partialliancen, der indtil i går hed Forenet Højre, men som altså nu hedder Yamina (som betyder ”højreorienteret”), har Ayelet Shaked som leder. Hun sagde i går, at hun ”sigter så højt, hun kan – efter at være landets leder”.

Den melding kommer få uger før et parlamentsvalg, hvor Netanyahu indtil nu har været højrefløjens eneste premierministerkandidat. Det er han nok fortsat. Men han har på det seneste vist svaghedstegn – ikke mindst da han i maj mislykkede med at danne en regering. Måske er det disse svaghedstegn, der har fået Shaked til at lugte blod og øjne en mulighed for at positionere sig som en fremtidig kandidat til at være Israels leder.