Vrede og splittelse på den årlige mindedag for faldne

I dag markerer Israel den årlige mindedag for dem, der er faldet i tjeneste for Israel eller som offer for terror. Det gælder altså betjente, soldater, sikkerhedsvagter, efterretningsfolk og andre sikkerhedsfolk, som i forbindelse med deres arbejde har mistet livet. Den gruppe er vokset med 56 siden mindedagen for cirka et år siden. Samtidig har 33 personer mistet livet i forbindelse med terror.

Dagen i dag er traditionen tro blevet brugt ved de mange militære gravpladser i Israel, hvor der er blevet holdt taler, og hvor israelerne har mindedes deres kære, som er gået bort.

 

Svinede premierministeren til

Også Israels premierminister, Naftali Bennett, har deltaget i mindehøjtideligheder. På Herzlbjerget i Jerusalem blev han dog flere gange afbrudt af nogle af de tilhørende, som råbte ”ti stille” og ”forræder”.

Der er en gruppe af efterladte, som har en vrede mod regeringen, fordi det islamiske parti Ra’am er en del af den. Ifølge familierne er Ra’am ”terrorstøtter”, og derfor mener de ikke, at den øvrige regering har ret til at deltage i mindehøjtidelighederne, fordi de altså – ifølge disse efterladte – arbejder sammen med nogen, der støtter de terrorister, der har dræbt deres kære.

Bennett holdt pause i sin tale og sagde blandt andet, at ”familierne er hellige og må udtrykke deres smerte”.

De seneste år er det blevet mere almindeligt, at nogle bruger dagen til at udtrykke vrede mod nuværende eller tidligere regeringsmedlemmer, som de mener bærer et ansvar for de dødsfald, de mindes.

På den måde er mindedagen desværre ikke helt og fuldt en dag, der samler israelerne om den store sorg, det er, når nogle mister livet for at beskytte nationen.

Netop dette tema om at stå sammen om det svære kom chefen for efterretningstjenesten Shin Bet ind på. Ronen Bar sagde i sin tale: ”Vores styrke har altid været vores sammenhold. Netop på denne dag, hvor vi står sammen, må vi huske faren ved splittelse, voldelig retorik og opildnen”.

Itamar Ben Gvir, som af mange betragtes som det mest højreekstreme Knessetmedlem, sagde for nylig, at netop Ronen Bar og Shin Bet står bag en række fiaskoer, ”som har ført til terrorbølgen”.

I aften afløses mindedagen af Israels Uafhængighedsdag, hvor man fejrer statens oprettelse i 1948.