11 jøder dræbt i massakre i Pittsburgh-synagoge

En synagoge i den amerikanske by Pittsburgh blev lørdag udsat for en massakre, som kostede 11 menneskeliv.

Omkring 100 mennesker var samlet i den konservative synagoge Tree of Life, hvor de var i gang med en navngivningsceremoni, da en mand kom ind og begyndte at skyde omkring sig. Den 46-årige Robert Bowers dræbte 11 personer, alt imens han råbte »alle jøder skal dø«.

Efter at have dræbt de 11 forsøgte Bowers at flygte ud af synagogen, men blev mødt af en specialenhed. Han trak sig tilbage ind i synagogen, hvor det kom til flere skududvekslinger mellem ham og specialenheden – inden Bowers til sidst overgav sig. Han er nu anklaget for 29 overtrædelser og risikerer dødsstraf.

Der er tale om det mest dødelige antisemitiske overfald i USA’s historie. Det siger Anti-Defamation League, som er en gruppe, der registrerer antisemitisme og følger udviklingen. De kunne tidligere i år berette, at der i 2017 var en stigning i antisemitiske hændelser i USA på hele 60 procent i forhold til året før.


Sympatitilkendegivelse på Den Gamle Bys mure. (Foto: Ruben)

Et samfund i chok

Det jødiske samfund ikke kun i Pittsburgh, men i hele USA og i resten af verden er i chok. Synagogen ligger i et område, hvor det jødiske samfund er blomstrende. Der bor omkring 50.000 jøder i Pittsburgh og omegn, og der er mere end 20 synagoger i området. Tree of Life havde kun sikkerhedsvagter i forbindelse med højtider, og altså ikke lørdag formiddag, som var en almindelig sabbat. Det vil der sandsynligvis blive ændret på i fremtiden – ikke kun i Tree of Life, men ved jødiske institutioner i hele USA.

Kondolencer og fordømmelser strømmer ind til de efterladte. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kaldte det en »grusom og brutal antisemitisk handling« og sagde, at han var »knust over det morderiske angreb«, og at alle israelere »græder med de efterladte«.

Også de forskellige jødiske organisationer i USA har udtrykt deres store sorg og har opfordret det jødiske samfund til at stå sammen i denne svære tid. J Street var blandt dem, som også efterspurgte et større og mere tydeligt politisk lederskab til at tage hånd om den voksende racisme og antisemitisme i USA. »Vi må standse den ekstreme retorik, fyldt af fordomme og racisme, som dominerer vores nationale diskurs,« lød det i deres udtalelse.

 

Gemte sig i mørket

Otte mænd og tre kvinder blev dræbt. De var alle over 50 år. Dødstallet kunne dog sagtens have været større. En af de overlevende har efterfølgende fortalt, at han og fem andre befandt sig i kælderen, da de hørte larm oppe fra selve synagogen. Barry Werber på 76 fortæller, at de seks personer gemte sig i et pulterkammer. Og da skuddene hørte op, åbnede en af dem, en mand godt oppe i firserne, døren. Han blev skudt og røg ind i rummet igen. Derefter trådte gerningsmanden ifølge Werber ind i det mørke rum – men kunne heldigvis ikke se de resterende personer, som befandt sig der. Manden, som havde åbnet døren, mistede livet.

»Jeg ved ikke, hvorfor han mener, at jøder er skyld i alt det dårlige her i verden, men han er ikke den første og vil heller ikke være den sidste. Det er desværre den byrde, vi må bære,« sagde Werber om gerningsmanden.

 

I Israel: Vil have liberal jødedom anerkendt

Tree of Life-synagogen tilhører som nævnt den konservative jødedom, som er en mere liberal form for jødedom end den ortodokse jødedom. David Lau er chefrabbiner for den askenaziske ortodokse jødedom i Israel. Han har også fordømt massakren, men ville ikke kalde Tree of Life for en »synagoge«.

Lau er kendt for at være modstander af den liberale jødedom og var blandt andet med til at forhindre regeringen i at oprette et større område ved Grædemuren, som var lige for alle retninger af jødedommen. Lige nu er det de ortodokse, der har råderet over stort set hele området ved muren. Selv havde han ikke lyst til at tale om uenighederne, da han blev interviewet, og sagde i stedet: »Jeg vil sige en simpel ting: Ethvert mord på en jøde, uanset hvor i verden det sker, fordi vedkommende er jøde, er utilgiveligt. Det er en forbrydelse, som under ingen omstændigheder kan ignoreres.« Men da journalisten konfronterede ham med det forhold, at de ortodokse medier ikke havde kaldt Tree of Life en synagoge, men i stedet havde henvist til »et jødisk center«, svarede han afvisende: »De blev dræbt, fordi de var jøder. Betyder det noget, hvilken synagoge eller liturgisk tradition de tilhører? Vi taler om jøder. Der er ingen grund til at tale om uenighederne midt i sorgen. (…) Jøder blev dræbt et sted, som for morderen havde en jødisk karakter. Et sted med toraruller og bønnebøger. (…) Derfor tog morderen netop derhen og ikke alle mulige andre steder.«

Weekendens tragedie fik dog flere politikere til at kræve, at staten Israel nu anerkender den konservative jødedom på linje med den ortodokse. På Twitter skrev den tidligere ambassadør i USA Michael Oren: »De konservative jøder i Pittsburgh var jøder nok til at blive dræbt af netop den grund, men deres retning er ikke anerkendt af den jødiske stat. Israel må beskytte disse samfund, som i forvejen er i risiko for assimilation, ved at styrke vores bånd til dem.«

Den samme opfordring lød fra oppositionslederne Avy Gabbay (Den Zionistiske Union) og Yair Lapid (Yesh Atid). Lapid sagde, at »hvis man bliver dræbt, fordi man er jøde, så er man jøde. De konservative og reformerte er vores brødre. De er vores familie. Det er godt, at vores uddannelsesminister (Naftali Bennet, som også er diasporaminister) rejste til Pittsburgh for at vise medfølelse. Men vores forhold til de amerikanske jøder kan ikke bygges på kondolencer og sorg.«

Dermed er massakren med til at puste liv i debatten om forholdet mellem de ortodokse jøder og de mere liberale retninger, nemlig den konservative og den reformerte jødedom. I USA findes der mange liberale jøder, som ikke identificerer sig med den ortodokse retning, der er fremtrædende i Israel. I tråd med dette oplever mange amerikanske jøder et distanceret forhold til staten Israel, som altså ikke anerkender eksempelvis jøderne i Tree of Life på samme måde som man anerkender de ortodokse jøder.