12 dage til valg: Meningsmålinger forudsiger lille forspring til Gantz

Mandag den 2. marts er der for tredje gang på under et år parlamentsvalg i Israel. De seneste to blev afholdt 9. april og 17. september 2019 og endte begge med et resultat, der gjorde, at hverken Benny Gantz fra partiet Blå og Hvid eller Benjamin Netanyahu fra Likud kunne danne regering. Efter mange ugers forhandlinger blev der begge gange udskrevet nyvalg. Israel har derfor ikke haft en permanent regering i over et år – det første valg blev nemlig udskrevet 24. december 2018.

Desværre er der slet ingen garanti for, at dette bliver det sidste valg i denne omgang. Meningsmålingerne forudsiger nemlig, at det igen bliver meget tæt. Både mellem de to blokke og mellem de to store partier, hvor Gantz dog har et lille forspring.

Her er resultaterne af de to seneste målinger (begge fra 17. februar) med resultatet fra det seneste valg i parentes:

 

Blokken, der peger på Benny Gantz:

Blå og Hvid (Gantz): 36/34 (33)

Arabisk Fællesliste: 14/13 (13)

Arbejderpartiet/Gesher/Meretz (Peretz): 8/10 (11)

I alt: 58/57 (57)

 

Blokken, der peger på Netanyahu:

Likud (Netanyahu): 33/33 (32)

Shas (Deri): 7/8 (9)

Forenet Torajødedom (Litzman): 7/8 (7)

Yamina (Bennet): 7/7 (7)

I alt: 54/56 (55)

 

Peger ikke på nogen:

Yisrael Beiteinu (Lieberman): 8/7 (8)

 
Valgplakat med Netanyahu og Aryeh Deri fra det ultraortodokse parti Shas (t.h.). (Foto: Jens Erik Rasmussen)

Der er med andre ord ikke udsigt til, at nogen af de blokke, som har eksisteret i de seneste to valg, kan komme op over 61 mandater ud af de 120.

Der har tidligere været talt om en samlingsregering med både Blå og Hvid og Likud. Det har Avigdor Lieberman fra Yisrael Beiteinu blandt andet ønsket. Men det har Benny Gantz for nylig afvist. Han er gået ind i politik for at fjerne Netanyahu fra magten. Og så længe Netanyahu er Likuds leder, vil Gantz ikke samarbejde.

I samme ombæring sagde Gantz, at han ikke vil have Arabisk Fællesliste med i en regering – hvilket gør det markant sværere for ham at danne er flertal. I stedet håber han at kunne få Yisrael Beiteinu over på sin side, og at de sammen med den venstreorienterede liste bestående af Arbejderpartiet, Gesher og Meretz kan skrabe 61 mandater sammen. »Jeg hørte Lieberman sige, at han vil sidde i regering med Arbejderpartiet og Meretz og os,« har Gantz sagt.

Lederen af de arabiske partier, Ayman Odeh, har desuden sagt, at han denne gang ikke vil støtte Gantz, medmindre han går imod Donald Trumps fredsplan. Og det har han ikke tænkt sig.

Der skal ske store ændringer i forhold til meningsmålingerne, hvis Yisrael Beiteinu, venstre-partierne og Blå og Hvid skal opnå 61 mandater.

 

Netanyahu er »bedst egnet«

Selvom den siddende premierminister kan se frem til en retssag, som begynder allerede den 17. marts, mener en relativt stor del af israelerne tilsyneladende stadig, at han er den bedst egnede som premierminister. 45 procent svarer, at Netanyahu er bedst egnet, mens 33 procent siger det samme om Gantz. De resterende svarer »ingen af dem« eller »ved ikke«.

 

Foretrækker fjerde valg frem for regering med arabere

På spørgsmålet om, hvad man foretrækker, hvis det eneste alternativ til et fjerde valg er en regering med de arabiske partier, svarer 54 procent, at de foretrækker et fjerde valg. 28 procent foretrækker en regering med araberne. Adspurgt, om en regering med Arabisk Fællesliste er »legitim«, svarer 44 procent »ja«, 33 procent »nej« og 23 procent »ved ikke«.

 

Måske første tv-duel i 24 år?

Netanyahu valgte tirsdag at udfordre Gantz til en direkte duel i tv. Det har der ellers ikke været tradition for i Israel – faktisk er det 24 år siden, der var en sådan tv-duel. »Vi vil have en tv-transmitteret debat, hvor vi taler uden telepromptere,« sagde Netanyahu.

Gantz reagerede på Twitter ved at skrive, at der var tale om spin fra Netanyahu, der forsøger at aflede opmærksomheden fra retssagen mod ham, som begynder to uger efter valget. »Jeg er klar til hvad som helst – men jeg tror, Netanyahus næste alvorlige debat bliver med anklagemyndigheden under hans retssag,« sagde Gantz til Channel 24. Dermed er det uklart, om der bliver en duel. Netanyahu er kendt for at være meget veltalende, mens Gantz har mindre erfaring, når det gælder den del.