16-årig palæstinensisk pige blev sandsynligvis dræbt af israelsk kugle

De israelske sikkerhedsstyrker har i mange måneder foretaget hyppige anholdelser af terrormistænkte palæstinensere. Primært i de to byer Jenin og Nablus, som ligger i den nordlige del af Vestbredden. Indsatsen kaldes »Bryd Bølgen« og går ud på at optrevle de mange terrorceller, som planlægger og i nogle tilfælde har udført angreb mod israelere. Noget, som er sket mange gange i løbet af 2022, og som har kostet mange civile liv.

 

16-årig pige mistede livet

Søndag den 11. december var en gruppe soldater og grænsebetjente i Jenin for at anholde tre formodede terrorister.

Første del af anholdelsesaktionen gik som planlagt, men da de tre personer var blevet ført bort fra det hus, de befandt sig i, blev de israelske soldater pludselig beskudt. Det viste sig at være medlemmer af terrorgruppen Islamisk Jihad.

De israelske soldater besvarede ilden og skød blandt andet mod snigskytter på et tag. På et tag i nærheden befandt sig imidlertid en 16-årig pige, som under kampene blev ramt af et skud i hovedet og blev fundet død kort efter.

Den israelske hær, IDF, er nu i gang med en undersøgelse af hændelsen. Og de foreløbige resultater viser, at det »med stor sandsynlighed« var en israelsk soldat, der affyrede den dræbende kugle. »Hun blev sandsynligvis ramt af et skud affyret mod bevæbnede mænd på et tag, hvorfra der blev affyret skud mod styrkerne,« lyder det i en udtalelse fra IDF.

Palæstinensere har beskyldt de israelske soldater for at have dræbt hende med vilje, men det afvises fuldstændigt. IDF undersøger desuden, om den 16-årige på nogen måde havde hjulpet terroristerne, men der er ingen udmeldinger om den del af sagen endnu.

Forsvarsminister Benny Gantz har udtrykt sin sorg over dødsfaldet og lovet, at sagen vil blive undersøgt til bunds. Han sagde i den forbindelse, at »i modsætning til dem, der står ved veje med våben og molotovcocktails og venter på at dræbe israelske drenge og piger, kvinder, ældre og børn, så skyder IDF-soldaterne ikke med vilje mod personer, der ikke er involveret.«

 

Minder om Abu Akleh

Sagen kan indtil videre minde om den sag, der tidligere på året fyldte overskrifterne. Nemlig da den palæstinensiske Al Jazeera-journalist Shirin Abu Akleh blev dræbt under lignende kampe mellem sikkerhedsstyrker og bevæbnede palæstinensere.

Også her gennemførte Israel en undersøgelse, som viste, at det var en israelsk kugle der dræbte hende – men at der var tale om et tragisk uheld.

Ikke desto mindre var sagen med til at forværre hele sikkerhedssituationen på Vestbredden. Den 16-årige piges død kan meget vel komme til at gøre det samme. Uanset hvad de israelske undersøgelser konkluderer.