20.000 israelere klar til at flyve til Qatar – sammen med palæstinensere

Søndag den 20. november begynder VM i Qatar – et land, som Israel ikke har diplomatiske forbindelser til.

Fordi de to lande ikke en formel relation, har der været tvivl om, hvorvidt og hvordan israelere vil kunne rejse ind i landet for at se VM-kampe.

Men torsdag den 10. november kunne både Fifa og Israel så meddele, at man nu har fået det planlagt, så israelere og palæstinensere kan rejse til Qatar og se fodbold.  Eller det vil sige, det var kun Fifa, der nævnte palæstinenserne, mens de israelske myndigheder udelukkende talte om israelere.

Der er oprettet et midlertidigt »konsulat« i Qatar, som kan hjælpe israelske statsborgere i landet. Premierminister Lapid kaldte det »godt nyt for fodboldfans og alle borgere i Israel«. Cirka 20.000 israelere har allerede sikret sig billetter – på trods af at Israel ikke er kvalificeret.

 

Fifa: »Fodbold bringer mennesker sammen«

Slutrunden i Qatar har været meget kritiseret – af flere grunde. Dels mener mange, at slutrunden kun endte her på grund af korruption. Dels har byggeriet af de mange stadioner kostet mange migrantarbejdere livet. Det er veldokumenteret, at de har været udsat for umenneskelige arbejdsforhold.

Det er dog ikke en kritik, Fifa køber. Tværtimod har præsident Gianni Infantino travlt med at tegne et rosenrødt billede af slutrunden. Det vidner meddelelsen om de israelske og palæstinensiske fans også om. »Fodbold kan bringe mennesker sammen, det overvinder grænser og skaber sammenhold som intet andet,« sagde han blandt andet.

Han understregede også, at israelere og palæstinensere vil sidde på samme fly. Men det er ikke bekræftet af Israel. Palæstinensere har nemlig ikke adgang til Ben Gurion Lufthavn – de plejer derimod at flyve fra Jordan. Så det er stadig uklart, hvordan de to befolkningsgrupper helt præcis kommer til at rejse. Men det må formodes, at de palæstinensiske tilskuere vil få en særlig tilladelse til at rejse med de chartrede fly fra Ben Gurion.

Man ved ikke, hvilket flyselskab der vil stå for flyvningerne. Men det bliver et selskab, som i forvejen har tilladelse til at lande i Doha. Det bliver derfor ikke et israelsk selskab.

 

»Direkte« flyvning via Cypern

Der bliver tale om en næsten direkte afgang. Flyene vil lette fra Tel Aviv og vil så foretage en kortvarig landing i Cypern, inden de fortsætter mod Qatar. Selvom både Fifa og Israel har nævnt »direkte flyvninger«, så er det altså ikke helt direkte.

Det fremgår ikke tydeligt, hvem der har krævet denne mellemlanding. Men det hænger givetvis sammen med, at Qatar og Israel altså ikke har et godt forhold. Qatar støtter blandt andet terrorgruppen Hamas, hvis mål er at udslette Israel. Derudover mener regeringen i Qatar, at det var bevidst, da en israelsk soldat tidligere på året skød og dræbte journalisten Shirin Abu Akleh fra Al Jazeera – et medie, der har base i netop Qatar.

Det er også tvivlsomt, hvorvidt det er med Qatars gode vilje, at de nu skal byde cirka 20.000 israelere velkommen til fodbold. Fifas regler kræver nemlig, at alle nationaliteter skal have adgang – og dem har Qatar måttet acceptere for at få værtskabet.

Det skal blive interessant at se, hvordan israelerne så bliver modtaget og behandlet i det land, der altså har et fjendtligt syn på den jødiske stat.

De israelske sikkerhedsmyndigheder har ikke sagt noget om, hvad de vil gøre for at sørge for sikkerheden for de israelske fans.