32-årig palæstinenser med autisme dræbt af politiet

I lørdags var 32-årige Iyad Halak fra Østjerusalem på vej hen til den institution for personer med særlige behov, hvor han kom de fleste dage. Halak, som led af autisme, fulgtes med sin hjælper, og da de var i nærheden af Løveporten i Den Gamle By råbte to betjente til ham, at han skulle standse. Han forstod ikke deres ordre og begyndte i stedet at løbe væk fra betjentene, som fejlagtigt troede, at han var i besiddelse af et våben – det har de selv forklaret i deres vidneudsagn.

Alt imens råbte Halaks hjælper til betjentene, at han ikke forstod ordren, og at han var handicappet. Betjentene ignorerede angiveligt hendes råd og fortsatte efter manden. Under flugten skød den ene efter ham, men ramte angiveligt ikke. Halak fortsatte flugten hen til et skralderum, hvor han gemte sig. Her valgte den anden betjent ifølge politiet at affyre flere skud mod Halak. Først mod benet – og derefter de to skud, der dræbte ham.

De to betjente blev tilbageholdt og afhørt. Den ene er på nuværende tidspunkt på fri fod, mens den anden er i husarrest. Ifølge deres vidneudsagn troede de, at Iyad Halak var bevæbnet, og de syntes, at han opførte sig mistænkeligt. De har dog givet lidt forskellige forklaringer. Den overordnede af de to siger, at han gav ordre til den anden om at indstille skyderiet, efter at Halak var blevet ramt i benet – en ordre, som altså ikke blev fulgt. Den underordnede af de to betjente siger dog, at han ikke modtog sådan en ordre.


32-årige  Iyad Halak blev skudt i nærheden af Løveporten, som fører ind til Jerusalems gamle bydel. (Foto: Hanne Gundlach)

Odeh: Du er en kujon

Den tragiske hændelse har skabt stor vrede blandt palæstinensere, og der har været demonstrationer med skilte, som har sammenlignet drabet på Iyad Halak med mordet på den sorte amerikaner George Floyd, der blev dræbt af en betjent under en anholdelse i Minneapolis 25. maj.

Halaks familie har sagt, at de to betjente fortjener at blive straffet. ”Men jeg ved, at de ikke vil gøre noget ved dem, fordi han var palæstinenser,” siger Iyad Halaks søster til israelske Walla News.

I Knesset var der mandag en ophedet stemning, da lederen af det arabiske parti, Ayman Odeh, beskyldte ministeren for offentlig sikkerhed, Amir Ohana, for at beskytte betjentene og undlade at offentliggøre en video, der kunne kaste lys over, hvad der helt præcist skete i Den Gamle By. Ohana har nemlig udtalt, at det er ”for tidligt at fælde dom”, fordi ”betjentene skal træffe afgørende beslutninger på få sekunder i et område, hvor der har været mange terrorangeb, og hvor de konstant er i livsfare.”

Halak var dog ikke terrorist, han var ikke bevæbnet, og han bragte ikke betjentenes liv i fare på nogen måde. Derfor kaldte Ayman Odeh ham en kujon og sagde, at ”hvis du har modet til det, så vis os videoen. I ethvert andet tilfælde offentliggør du videoklip efter få timer. Hvor er videoen af mordet på Iyad Halak? Din kylling. Du er en del af forbrydelsen. Vi vil vide sandheden om, hvad der skete i Østjerusalem, hvor der er et kamera alle steder. Du er en løgner.”

Som minister for offentlig sikkerhed har Amir Ohana ansvaret for politiet. Han har igangsat en undersøgelse af hændelsen.

Blandt andet den amerikanske ambassadør David Friedman og forsvarsminister Benny Gantz har udtrykt deres sorg og medfølelse med familien efter drabet. Gantz sagde også, at han ”er sikker på, at sagen vil blive efterforsket hurtigt”.