35-årig bosætter og far til seks dræbt af skud fra modkørende bilist

Tirsdag aften blev den 35-årige rabbiner Raziel Shevach skudt og dræbt af en modkørende bilist. Terrorangrebet skete i Havat Gilad-krydset tæt på Nablus og bosættelsen Havat Gilad. En person i den modkørende bil skød Shevach i halsregionen. Shevach ringede selv til sin kone og sagde, at han var blevet skudt, og at hun skulle ringe efter en ambulance. Selvom redningsfolkene hurtigt var fremme, kunne de ikke redde hans liv.

Terroristen er stadig på fri fod, og det israelske militær har igangsat en omfattende eftersøgning. Tirsdag aften og onsdag morgen har man blandt andet opsat checkpoints ved indgangen til den palæstinensiske by Nablus, hvor der bor 150.000 mennesker.

Shevach efterlader sig en kone og seks børn i alderen 0-11 år. Partiledere fra de israelske partier har udtrykt deres sorg og medfølelse. Netanyahu understregede i sin udtalelse, at man vil gøre alt for at finde den skyldige.

 

Bosættere mener ikke, regeringen har gjort nok

I bosættersamfundet i Samaria har flere reageret med vrede mod den israelske regering.

Lederen af Samaria-regionen, Yossi Dagan, kritiserede regeringen for ikke at have nok sikkerhedsforanstaltninger på vejene på Vestbredden, for eksempel sikkerhedskameraer. ”Jeg må komme med et svært budskab, men det er min pligt at sige dette. Raziel blev myrdet på en vej, hvor der ikke er blevet installeret sikkerhedskameraer, selvom regeringen har lovet det flere gange. Havde der været kameraer, ville gerningsmanden blive fanget. Dette angreb bør være en stor advarsel, og jeg opfordrer regeringen til at installere forskellige sikkerhedsmidler,” fortalte han Times of Israel.

Tilbage i november stod Yossi Dagan bag en sultestrejke sammen med efterladte til terrorofre. Det resulterede i en aftale med regeringen om at afsætte 800 millioner shekel til sikkerhed på vejene på Vestbredden i 2018. Men bosætterne mener ikke, at regeringen har handlet hurtigt nok.

Nogle steder har vrede bosættere kastet sten mod palæstinensiske biler. Ifølge palæstinensiske medier er fire personer kommet let til skade. Det israelske militære har sagt, at de har håndteret urolighederne.

Shevach begraves i dag i bosættelsen Havat GIlad, hvor han boede. Havat Gilad er en såkaldt outpost – det vil sige en ulovlig bosættelse, der ikke er godkendt af Israels Højesteret.