39-årig rabbiner stukket ihjel af palæstinenser

Ifølge det israelske politi tyder alt på, at der var tale om et terrorangreb, da en 46-årig palæstinenser i går stak en 39-årig israeler ihjel.

Overfaldet fandt sted onsdag eftermiddag i et stort vejkryds i byen Petah Tikva, som ligger lidt uden for Tel Aviv i det centrale Israel. Ambulancefolkene fortalte efterfølgende til israelske medier, at de kom til gerningsstedet og fandt den 39-årige i bevidstløs tilstand og med mange stiksår på overkroppen. De gav ham førstehjælp, mens de kørte ham mod hospitalet, men måtte kort efter erklære ham død.

Efterlader kone og fire børn

Offeret var den 39-årige rabbiner Shai Ohayon. Han efterlader sig kone og fire børn. Han var en del af det ultraortodokse miljø i Petah Tikva.

Allerede tidligt torsdag morgen blev han begravet. På grund af corona var der begrænsning på antallet af deltagere. Det forlyder, at cirka 200 venner og familiemedlemmer deltog i begravelsen.

Gerningsmanden, den 46-årige Khalil Dweikat, er fra byen Rujeeb, som ligger i nærheden af Nablus på Vestbredden. Han blev pågrebet af politiet kort efter drabet. På en overvågningsvideo kan man se, hvordan han går stille og roligt væk, mens to øjenvidner følger efter ham, indtil politiet kommer og pågriber ham.


Overfaldet skete i Petah Tikva lidt uden for Tel Aviv. (Foto: Wikimedia)

Flere atypiske træk

De israelske medier plejer ikke at tøve med at kalde den slags et terrorangreb. I dette tilfælde har journalisterne de fleste steder kaldt det »et formodet terrorangreb«. Det kan skyldes, at der er flere atypiske træk, hvis man sammenligner med den mest hyppige form for terrorangreb.

Dels er der selve gerningsstedet. De seneste år har langt de fleste knivoverfald fundet sted enten i Jerusalem eller på Vestbredden. Denne gang er der som sagt tale om Tel Aviv-forstaden Petah Tikva.

Dels er der gerningsmanden. Han har arbejdstilladelse i Israel og har haft det i mange år. Det er usædvanligt, at personer med arbejdstilladelse begår terror. Derudover er han 46 år og far seks børn. Ofte er gerningsmanden i tyverne.

Ikke desto mindre arbejder politiet ud fra den teori, at motivet har været nationalistisk. At offeret var relativt tilfældigt udvalgt, og at han blev overfaldet og dræbt, fordi han var jøde.

 

Gør klar til at jævne gerningsmandens hjem med jorden

Shin Bet og det israelske militær har da også efterfølgende gjort klar til at ødelægge gerningsmandens hjem – som det er fast praksis over for palæstinensiske terrorister. Nogle er imod denne praksis, fordi der er tale om en afstraffelse af familien, og fordi det kan motivere familiemedlemmer til også at begå terror, når deres hjem er ødelagt. Andre støtter det, fordi det kan være afskrækkende for personer, der overvejer at begå et terrorangreb. Hvilket er den primære begrundelse for at have den praksis.

Det er Højesteret, der giver tilladelse til at ødelægge et hjem. Denne tilladelse kan godt blive givet, uden at der er fældet dom i sagen.

Tilbage i maj blev den unge soldat Amit Ben Yigal dræbt. Gerningsmanden boede i en treetagers bygning, og derfor tillod Højesteret ikke, at hans hjem blev ødelagt, da det også ville gå ud over andre hjem. Denne beslutning har både Benjamin Netanyahu og Benny Gantz ytret utilfredshed med.

Premierminister Netanyahu sagde kort efter gårsdagens angreb, at gerningsmandens hjem så snart som muligt vil blive ødelagt.

Angrebet kommer på et tidspunkt, hvor der er stor uro ved Gaza. Palæstinensere er igen begyndt at sende balloner med eksplosive genstande ind over grænsen, mens Israel svarer igen ved at bombe Hamasmål i Gaza.

Samtidig blev der tirsdag indført en nedlukning i Gaza på 48 timer på grund af et udbrud af coronavirus. Området er ekstremt tæt befolket, og der er begrænset kapacitet på hospitalerne.

Hvis situationen i Gaza eskalerer, vil det øge risikoen for flere terrorangreb.