»50 procent« chance for våbenhvile – men Hamas øger kravene

Forhandlingerne om en våbenhvile fortsatte i Qatar i weekenden. Og for familierne til gidslerne i Gaza lever er der fortsat håb om, at nogle af deres kære kan blive befriet efter cirka et halvt års fangenskab i Gaza.

Samtidig med forhandlingerne kæmper de israelske soldater for at eliminere Hamas. Ud over aktionen på Al Shifa (som du kan læse om her) har IDF lige nu sine primære militære operationer i byen Khan Younis, hvor man bekæmper Hamas. Herefter mangler IDF kun de formodede 4 Hamas-bataljoner, som befinder sig i byen Rafah – hvor også de mange flygtede palæstinensere fra Nordgaza er. I alt cirka halvanden million mennesker er i og omkring Rafah.

Netanyahu har gentaget flere gange, at en landinvasion i Rafah er nødvendig, hvis Hamas helt skal besejres. Men USA har advaret kraftigt imod en sådan offensiv og indikeret, at det vil få konkrete konsekvenser for USA’s støtte til Israel.

For Israel er det dog lige nu meget vigtigt at opretholde truslen mod de resterende dele af Hamas. Det skyldes netop våbenhvileforhandlingerne i Qatar.

Det mest sandsynlige lader til at være, at 40 gidsler vil blive løsladt i bytte for hundredvis af palæstinensiske indsatte i israelske fængsler. Sådan et udkast har Israel tidligere accepteret.

Mekanismen er den samme, som da 105 gidsler blev løsladt i november: Jo større militært pres, der er på Hamas, jo større er chancen for, at terrorgruppen vil gå med til en våbenhvile.

Det kan virke besynderligt, at det er Hamas, der skal presses til en våbenhvile, når det er dem, der hver dag mister adskillige medlemmer, og når den befolkning, Hamas’ har ansvaret for, lider på grund af krigen. Og når Hamas ovenikøbet kan få frigivet langt flere indsatte (kriminelle), end det antal uskyldige gidsler, de vil skulle frigive. Men det vidner om Hamas’ store kynisme – ikke mindst over for deres egen befolkning.

 

Israel villig til at strække sig endnu længere: 50/50

Forhandlingerne i Qatar fortsatte som sagt i weekenden, hvor både Mossad-chef David Barnea og CIA-chef William Burns var i Doha.

Ifølge israelske medier har Israel nu valgt at strække sig endnu længere end hidtil. Ifølge Channel 12 er Israel nu villige til at frigive op mod 800 palæstinensiske fanger, heriblandt 100 mordere. Det er en fordobling af det tal, der indtil nu har været på bordet. Ifølge Al Jazeera kræver Hamas 30 livstidsfanger for hver kvindelig soldat, de holder som gidsel. Der er ifølge Israel i alt 19 kvindelige gidsler i Gaza – de øvrige kvindelige gidsler blev løsladt i november.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om det lykkes af indgå en våbenhvile. Indtil nu har troen på det været meget lille, men i weekenden sagde en israelsk repræsentant til The Times of Israel, at »fornemmelsen er, at der er 50 procent chance for en aftale«.