Abbas er angiveligt positiv over for forbund med Jordan

Det har været den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas’ holdning, at den eneste mulighed for en fredsløsning med Israel er en tostatsløsning.

Nu forlyder det imidlertid, at han er åben over for at indgå i en såkaldt konføderation – et statsforbund – med Jordan – og Israel.

Abbas mødtes søndag med lederen af den israelske gruppe Peace Now, som er imod de israelske bosættelser. Ifølge Peace Now sagde Abbas, at han havde talt med de amerikanske mellemøstrepræsentanter, Jared Kushner og Jason Greenblatt, om ideen om en konføderation. De havde spurgt ham, hvad han mente om en palæstinensisk-jordansk konføderation – altså hvor der er to stater, som indgår i et forbund. Og her havde han svaret, at han var positiv over for forslaget, men at »jeg vil have en triangulær konføderation med både Jordan og Israel«. Om Abbas’ interesse er oprigtig, er svært helt at fastslå. Det er også meget tænkeligt, at han siger ja til en konføderation, men kræver, at Israel også skal med i den, fordi han forventer, at Israel vil afslå det – og derfor fremstå som dem, der umuliggør en sådan løsning.

Den israelske regering har ikke villet kommentere Abbas’ udtalelse. Til gengæld har Jordan sagt, at man ikke er villig til at indgå i et statsforbund med palæstinenserne.

 

Kontakt mellem USA og Abbas

Det måske mest bemærkelsesværdige er ikke så meget snakken om en konføderation – selvom det er en del år siden, at den ide har været på bordet. Nej, det er nærmere selve det, at Abbas tilsyneladende har haft kontakt til de amerikanske repræsentanter, Greenblatt og Kushner. Han har ellers sagt, at han har boykottet USA, siden Trump i december anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

At amerikanerne alligevel har kunnet få den palæstinensiske leder i tale, er et rigtig positivt tegn. Forventningen er, at der snart kommer en omfattende amerikansk fredsplan på bordet.

 

Har forberedt sig i 19 måneder

Jason Greenblatt kommenterede ikke direkte Peace Nows udmelding om konføderationssnakken. Men søndag lød det i en udtalelse fra ham: »Over de seneste 19 måneder har vi spurgt alle involverede parter om mange ideer og muligheder. Planen (USA’ fredsplan) vil, når den bliver fremlagt, afspejle ideer, som vi mener er realistiske, retfærdige og mulige at implementere, og som vil forbedre livet for israelere og palæstinensere.«

Den amerikanske delegation har altså været i gang med forberedelserne siden Trumps indsættelse i januar 2017.

 

Fjerner al støtte til UNRWA

Fredag kom det frem, at USA fremover vil tilbageholde samtlige midler til FN-organisationen UNRWA, som står for palæstinensiske skoler, sygehuse osv. Det kan du læse mere om her.

Nedskæringerne betyder, at blandt andet flere europæiske lande har øget deres bidrag for at sikre, at UNRWA ikke kollapser. Sker det, vil det skabe en kaotisk situation på Vestbredden og i Gaza.

Timingen i USA’s beslutning om at fratage støtten er næppe tilfældig. Truslen om et økonomisk kollaps kan muligvis presse Abbas til at være mere åben over for det amerikanske forslag – især hvis det indebærer fornyede amerikanske bidrag. Det forlyder nemlig, at USA kigger på andre veje til at støtte palæstinenserne end gennem UNRWA. En ny form for støtte kan meget vel blive en del af forhandlingerne – hvis det altså lykkes USA at få Israel og palæstinenserne til at mødes.