Alt tyder på, at Benjamin Netanyahu igen bliver Israels premierminister

Det er cirka halvandet år siden, Benjamin Netanyahu efter 12 år som premierminister måtte afgive magten. Men nu tyder alt på, at han har vundet den tilbage.

De israelske stemmer er ganske vist ikke helt færdigtalt, men med mere end 80 procent optalt står Netanyahu og hans blok til at få 65 ud af de i alt 120 mandater.

 

Stor sejr for de ultraortodokse

Netanyahus blok har ellers ligget på 59-60 mandater i meningsmålingerne. Der er især to ting, der gør, at det endelige resultat meget vel kan se anderledes ud.

Det første er, at venstrefløjspartiet Meretz muligvis ikke kommer over spærregrænsen. De er meget tæt på og kan stadig nå at komme ind, hvilket vil bringe Netanyahus blok ned på 62-63 mandater.

Det andet er, at de to ultraortodokse partier, Shas og Forenet Torajødedom, klarer sig meget bedre end forventet. Mange meningsmålinger gav dem tilsammen 15 mandater, men nu står de til at få 20. Og det er netop de 5 mandater, der gør hele forskellen for blokken, som altså ud over de to ultraortodokse partier og Netanyahus Likud også indeholder Religiøs Zionisme fra den yderste højrefløj.

Til sidst kan det nævnes, at det arabiske parti Balad lige akkurat heller ikke ser ud til at komme over spærregrænsen. Det giver et stemmespild på cirka 3 procent blandt de partier, der ikke støtter Netanyahu. Tidligere har Balad stillet op sammen med de øvrige arabiske partier.


Aryeh Deri (t.h.) og hans parti, Shas, står til et fantastisk valgresultat med hele 12 mandater. De støtter Netanyahu (t.v.), som efter alt at dømme bliver Israels premierminister.

Kritik af Lapid

Den nuværende regerings leder, premierminister Yair Lapid, får dagen derpå stor kritik. Mange mener, at det er hans skyld, hvis Meretz ikke klarer spærregrænsen, fordi han har kørt en kampagne, der har flyttet stemmer væk fra Meretz. Han kritiseres også for ikke at have sikret aftaler, der ville gøre, at partierne kan samle deres overskydende stemmer hos ét parti, som så ville have mulighed for at få et ekstra mandat.

Lapids eget parti, Yesh Atid, står dog til et flot valg med 24 mandater – en fremgang på 7.

 

Vi vil her på siden komme med det endelige resultat og mandatfordelingen, når alle stemmer er talt op.