Amerikansk kongresmedlem: "Ved de ikke, at Jesus var palæstinenser?"

Ilhan Omar, som sidste år blev valgt til Repræsentanternes Hus i USA, har igen markeret sig med en kontroversiel bemærkning.

Omar og hendes kollega Rashida Tlaib blev sidste år de første to kvindelige muslimer, der blev valgt til USA’s lovgivende forsamling. Siden da har hun gjort sig bemærket med flere kritiske udsagn om Israel og ikke mindst USA’s forhold til Israel. Blandt andet har hun sagt, at USA kun er så god en ven af Israel, fordi jødiske lobbyister betaler de amerikanske politikere for det. En påstand, som mange har karakteriseret som antisemitisk, fordi teorien om, at jøder – og deres penge – styrer samfundet, er en klassisk antisemitisk teori.

Nu har Ilhan Omar så bidraget til en anden løgn. Nemlig den, at Jesus var palæstinenser og ikke jøde. Det har hun gjort ved at retweete og kommentere et indlæg i New York Times, hvor forfatteren, Eric Copage, undrer sig over, at Jesus som regel afbilledes som en hvid mand med blå øjne og i en sætning skriver, at Jesus ”sandsynligvis var en palæstinenser med mørk hud”.

I sit tweet, hvor hun linker til artiklen, skriver Omar: ”Ved de ikke, at Jesus var palæstinenser?”

Jerusalem Post har spurgt Abraham Cooper fra Simon Wiesenthal Centret, hvad han mener om påstanden og det, at Omar støtter den. ”Påstanden om, at Jesus var palæstinenser, er bizar,” siger han og advarer om, at ”for folk, der ikke har historiske eller religiøse rødder, skaber ideen om, at Jesus var palæstinenser, et nyt narrativ for den palæstinensiske historie, som ellers ikke kan dateres specielt langt tilbage i historien. Hvis man kan sige, at Jesus var palæstinenser for 2000 år siden, så betyder det jo, at jøderne i dag besætter palæstinensisk land.”

Cooper peget også på, at den groteske påstand kan bruges til at skabe et narrativ om, at ”jøderne dræbte Jesus, og nu dræber de også hans efterkommere (palæstinenserne)”.

Cooper understreger også, at der i evangelierne ikke nævnes noget om ”Palæstina”, kun Judæa, hvor jøderne boede.

 
Gravkirken i Jerusalem.

Omskriver historien

Løgnen om, at Jesus ikke var jøde, er ikke det eneste eksempel på et politisk forsøg på at fjerne forbindelsen mellem det jødiske folk og landet Israel. For eksempel er det i mange FN-resolutioner, som er fremsat af israelfjendske lande, blevet almindelig praksis, at man kun bruger den arabiske betegnelse for Tempelpladsen, nemlig Al Haram al Sharif – for at ignorere det forhold, at der har ligget et jødisk tempel for 2000 siden.

Målet med historieomskrivningen er at undsige jødernes ret til at være i landet, som de palæstinensiske ledere gør krav på.

Palestinian Media Watch har set nærmere på, hvordan det er en integreret del af Det Palæstinensiske Selvstyres strategi at omskrive historien til fordel for palæstinenserne.

På spørgsmålet om, hvad man skal gøre ved løgnene, svarer Abraham Cooper, at der er behov for uddannelse. ”Det er ekstremt vigtigt for verdens jøder og jødiske familier at oplære deres egne, når det gælder den fantastiske kærlighedsaffære mellem folket og dets land, som går mere end 3000 år tilbage,” siger han.