Amnesty: Palæstinenserne får mundkurv på

Palæstinensernes ytringsfrihed er under stort pres. Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden og Hamas i Gaza har afhørt og anholdt mange journalister fra medier, som er kritiske over for de to palæstinensiske fraktioner, og en ny lov gør det ulovligt at udtrykke sig kritisk på internettet. Sådan lyder det i en udtalelse fra Amnesty International, som fordømmer de palæstinensiske lederes kontrol.

 

Seks journalister og 29 hjemmesider

I august har Selvstyret på Vestbredden arresteret seks journalister, fordi de var kritiske over for præsident Abbas. I samme periode lukkede de 29 hjemmesider af samme grund. Derudover har Abbas indført en meget kontroversiel lov, som gør det ulovligt at kritisere regeringen på internettet Loven giver mulighed for at anholde personer, som udtrykker sig kritisk om myndighederne online, og som på den måde ”truer staten”.

Hamas har siden juni arresteret mindst to journalister og mindst 12 andre aktivistiske Gazaborgere for at have kritiseret Hamas på Facebook. Amnesty mener at have beviser på, at den ene af aktivisterne er blevet tortureret.

Amnesty fordømmer dette og siger, at den palæstinensiske befolkning lever i det, der minder om en politistat, hvor de ikke har adgang til alle informationer. De opfordrer også Abbas til omgående at annullere ”loven om elektroniske forbrydelser”.

Ifølge Palestinian Center for Development and Media Freedoms, som blandt andet holder øje med ytringsfriheden for palæstinensere, har Selvstyret begået 81 angreb mod ytringsfriheden i 2017. For Hamas’ vedkommende er det 20.

 

Upopulære ledere

At de palæstinensiske myndigheder vælger at slå så hårdt ned på kritikerne, hænger ganske naturligt sammen med det forhold, at rigtig mange palæstinensere ikke bryder sig om deres ledere. Hamas og Selvstyret er med andre ord vældigt upopulære.

På Vestbredden har befolkningen fuldstændig mistet tilliden til, at præsident Mahmoud Abbas er manden, der kan skaffe dem en selvstændig stat. Arbejdsløsheden er stor, hvilket gør, at mange unge palæstinenser er frustrerede over at sidde fast og ikke komme nogen vegne. Abbas får en del af skylden for det.

I Gaza er situationen mere akut, og der er mangel på basale resurser. Hamas bekymrer sig ikke om civilbefolkningen, men bruger i stedet sine penge på at opruste til krig mod Israel. De fleste borgere i Gaza hader Hamas, men tør ikke at sige det af frygt for at blive anholdt.

 

Israel holder øje

Mens mange menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International ofte kritiserer Israel på grund af bosættelser og blokade af Gaza, er det godt at se, at de palæstinensiske ledere ikke er fredet.

I Israel holder man øje med den politiske situation på Vestbredden. Abbas er over 80 år og holder ikke mange år endnu. Man er bekymret over, hvad der sker, den dag han skal erstattes, og derfor er der nogle i Israel, som håber, at Abbas kan blive siddende lidt endnu, ud fra den tanke, at man ved, hvad man har, men ikke hvad man får. Med Abbas har Israel et godt samarbejde med de palæstinensiske myndigheder om sikkerhed og terrorbekæmpelse. Den dag han skal erstattes, frygter man, at det mere militante Hamas kan få indflydelse, hvis efterfølgeren i højere grad vil samarbejde med gruppen i Gaza.