Anderledes holocaust-mindedag: Skriv en mindeplade eller oplæs navne

Mandag aften begynder den årlige mindedag for de mange ofre, der mistede livet under nazisternes Holocaust. Det er den 32. Holocaust Memorial Day – eller Yom Hashoah, som den hedder på hebraisk.

Men i år bliver markeringen naturligvis meget anderledes på grund af coronakrisen. En af de faste traditioner i forbindelse med dagen er De Levendes March, som finder sted ved koncentrationslejren Auschwitz i Polen, hvor blandt andet overlevende fra lejren plejer at deltage. Dette kan ikke lade sig gøre i år.

 

Skriv din egen mindeplade

Organisationen March of the Living har i stedet oprettet siden nevermeansnever.motl.org, hvor alle kan skrive deres egen virtuelle mindeplade, som andre verden over kan læse. Så selvom der i år ikke traditionen tro bliver opsat fysiske mindeplader langs den jernbane, der fører ind til lejren, så bliver der i disse dage skrevet rigtig mange plader fra mennesker fra hele verden.

Israels præsident, Reuven Rivlin, var den første, der i torsdags skrev en mindeplade, og siden er rigtig mange fulgt efter.

Du kan også skrive en mindeplade her

 

»Vi er deres levende monument«

Når man scroller ned over de mange, mange mindeplader, kan man se, at det er mennesker fra lande over det meste af kloden, der benytter sig af muligheden. Nogle mindes familiemedlemmer, som mistede livet. Andre understreger vigtigheden af at mindes Holocaust og bekæmpe antisemitisme i dag.

Her er tre eksempler på mindeplader fra hhv. USA, Israel og Tyskland:

»Jeg marcherer for mine forfædre og de mennesker, jeg aldrig fik chancen for at møde. Jeg marcherer for dem, der ikke har nogen til at marchere for sig. #nevermeansnever.« (Adina Smirin, USA)

 

»Til minde om mine bedsteforældre, der overlevede den værste menneskelige ondskab og kom bedre og stærkere ud på den anden side. Vi vil altid huske, hvad de mistede, og hvor meget de led. Vi, deres sønner, døtre, børnebørn og oldebørn, vil for altid være deres levende monument. Husk det for altid!« (Adi Mordi, Israel)

»Som en israeler, der bor i Tyskland og er enebarn efter holocaustoverlevere, tænker jeg på denne holocaust-mindedag på alle de mennesker, der af på grund af naziterroren blev forfulgt og tilintetgjort. Derfor sætter jeg en mindeplade imod enhver form for racisme og fremmedfjendtlighed.« (Abraham Ingber, Tyskland)

 

Oplæser navne på ofre

Et andet initiativ er taget af holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem. Museet inviterer alle til at lave en videooptagelse, hvor man oplæser navne på nogle af ofrene for Holocaust, og lægge den på de sociale medier med hashtaggene #shoahnames og #rememberingfromhome.

På museets hjemmeside kan man finde en liste med navne og links til databaser med navne fra bestemte lande eller med bestemte navne.

I videoen nedenfor kan man se folk læse navne op:

Lige så mange jøder som i 1925

Ifølge Israels Centrale Statistikbureau er der lige nu 14,7 millioner jøder i verden. Det er næsten det samme antal som i 1925, hvor der var 14,8 millioner. I 1939, altså lige før Anden Verdenskrig begyndte, var der 16,6 millioner. Af dem blev cirka 6 millioner myrdet under Anden Verdenskrig.

Cirka 45 procent af jøderne i dag bor i Israel, nemlig 6,7 millioner. Ud af dem er 5,2 millioner født i Israel. Størstedelen af de øvrige er født i enten Europa eller Amerika.