Anti-missionsk organisation chikanerer hjem for unge i Jerusalem

De seneste par uger har været særdeles hårde for Michael og hans kone. Sammen driver de et hjem for unge, der har brug for samtale, et måltid eller et sted at være. Det er en messiansk organisation, der står bag projektet, men selve hjemmet er der, hvor Michael og hans kone bor med deres børn.

Michael har i et interview med Kehila News fortalt, hvordan han og familien de seneste par uger er blevet udsat for grov chikane af ultraortodokse jøder fra gruppen Lehava. Det er en ekstremistisk gruppe, som kæmper imod, at jøder assimileres. For eksempel forsøger de at forhindre jøder i at gifte sig med ikke-jøder. De er direkte racistiske over for Israels arabiske befolkning. Og så er de altså også berygtede for deres had til kristne og messianske jøder – og deres hårde metoder i den sammenhæng.

 

Stenkast og falske beskyldninger

Den seneste tid er Lehavas had til kristne og messianske jøder gået ud over det åbne hjem, som Michael og hans kone driver. Flere gange har ultraortodokse jøder været fordi og har kastet sten ind ad ruderne og chikaneret stedet. »Da de kom i åbningstiden, bad vi dem om at forlade stedet og sagde, at vi har tre små børn,« fortæller Michael. »Men de var ligeglade. De gik og kom tilbage og kastede sten mod os. De var tæt på at ramme en af os i hovedet.« Noget lignende er sket flere gange. En dag kom de og gik rundt og smed flasker i haven og stjal en mobiltelefon. Den efterfølgende nat kastede de sten mod hoveddøren.

I et radioprogram med en ansat fra en anden anti-messiansk organisation Yad L’achim blev de messianske jøder beskyldt for at drive hemmelig mission i det åbne hjem. Men ifølge Michael er der tale om et hjem, som er åbent for alle, og hvor der ikke er lumske bagtanker. »Vi beder om, at alle må blive frelst. Men fordi de folk, som kommer her, er forvirrede og leder efter sandheden, er det ikke det rette tidspunkt at skubbe på for at ændre deres tro. Hvis de spørger, vil vi meget gerne fortælle, hvad vi tror på og hvorfor. Men vi påtvinger ikke vores tro på dem. Vi kræver ikke, at de lytter til en prædiken eller beder,« siger han.

I radioprogrammet blev gæsten fra Yad L’achim desuden spurgt, hvad forskellen er på humanitært arbejde og så »hemmelig mission«. Her lød svaret, at der ikke er nogen regler de steder, hvor der missioneres, og at de »gemmer kristne bøger blandt andre bøger såsom Harry Potter.«

Michael griner ad dette svar. I hans hjem er det forbudt at drikke alkohol og ryge. Og når de har overnattende gæster, må mænd og kvinder ikke sove i samme rum. Og ja, der er muligvis kristen litteratur og Harry Potter på samme hylde, men det skyldes ganske enkelt, at familien læser begge dele.


Lehavas leder hedder Benzi Gopstein. Her ses han foran et billede af den afdøde Meir Kahane. Kahane er den store inspirationskilde for det racistiske parti Otzma Yehudit, som Gopstein har forsøgt at stille op for ved det seneste valg til Knesset.

Berygtet leder

Lederen af Lehava hedder Bentzi Gopstein, og han er et kendt navn i Israel. Ved det seneste valg forsøgte han at stille op for det ultranationalistiske og racistiske parti Otzma Yehudit. Men Højesteret forbød ham at stille op på grund af racisme. Dommeren henviste til de mange racistiske citater, Gopstein er kommet med. For eksempel sagde han til sin datters bryllup. »Hvis tjeneren var araber, ville han ikke servere mad. Så ville han lede efter det nærmeste hospital.«

Gopsteins Lehava var også dem, der stod bag den grove chikane af messianske jøder under en lovsangskoncert i Jerusalem sidste år.

 

Hjælper også ultraortodokse jøder

Michael og hans kone får besøg af mange forskellige mennesker i deres hjem. En del af dem er ultraortodokse jøder, som ikke længere tror på Gud – eller er kommet i tvivl. Han fortæller, at mange af dem har haft mod til at modsige Lehava, og at der desuden er mange religiøse jøder, der fordømmer gruppen.

Politiet efterforsker sagen. Og i Michaels hjem har de fået installeret videoovervågning, så de forhåbentlig kan fortsætte deres arbejde i fred og ro.