Antisemitiske overfald i Berlin og Paris bekræfter trist tendens

I løbet af den seneste uge er der sket flere antisemitiske angreb i europæiske byer.

Tirsdag aften blev en 23-årig jødisk mand slået i ansigtet i en park i Berlin. Tre personer begyndte – ifølge mandens eget vidneudsagn – at genere ham. På et tidspunkt blev han spurgt om sin religion. Han svarede, at han var jødisk, og derefter slog en af mændene ham i ansigtet og gav ham et blåt øje. Den 23-årige har meldt det til politiet, der efterforsker det som en antisemitisk forbrydelse.

Nogle få dage forinden var en 20-årig mand blevet chikaneret og forsøgt spyttet på i kvarteret Prenzlauer Berg i Berlin. Den unge mand havde kippa på.

I det hele taget har den tyske hovedstad lagt grund til flere og flere tilfælde af antisemitisme. Ifølge Information Center on Antisemitism, som har hovedkvarter i netop Berlin, var der sidste år en stigning på hele 14 procent. Gruppen registrerede således 951 tilfælde.

 

Kvinde ramt i hovedet

Uden for en synagoge i Paris blev en 79-årig kvinde tirsdag ramt i hovedet, da en ukendt gerningsmand kastede en metalkugle mod hende. Hun blev kørt på hospitalet med skader på kraniet, men er i stabil tilstand. Angrebet skete, dagen efter at gæster i synagogen oplevede at få kastet vand på sig, da de forlod synagogen. Vandet blev angiveligt kastet fra et vindue oven for synagogens indgang.

 

Ung demokrat med kontroversiel sammenligning

En anden nyhed, som godt nok ikke er i samme kategori som de ovenstående nyheder, men som fylder meget i overskrifterne, er det unge kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez, der har kaldt detentionslejrene for migranter ved USA’s sydlige grænse for »koncentrationslejre«.

Det har hun fået meget kritik for – især fra det jødiske samfund. For eksempel skrev Holocaustmuseet Yad Vashem på Twitter, at den 29-årige demokrat burde sætte sig ind i, hvad Holocaust og koncentrationslejre er. De gav nogle nyttige links til hende. Ocasio-Cortez har dog fasthold sammenligningen og understreget, at »der er tale om koncentrationslejre«. Hun har forklaret, at hun mente koncentrationslejre i bred forstand – ikke specifikt lejrene under Anden Verdenskrig. Samtidig valgte hun dog at bruge sloganet ”never again”, som indiskutabelt er en reference til Holocaust.

I et blogindlæg på Times of Israel skriver Sam Feldman: »Konklusionen bør ikke være, at Ocasio-Cortez’ kritik af detentionslejrene er forkert. Hun har derimod ret i, at den humanitære situation er alarmerende. Men hendes fair kritik bliver fuldstændig undermineret af, at hun sammenligner immigrationskrisen med Holocaust. Forhåbentlig kan immigrationskrisen løses med bredt politisk samarbejde og pres fra befolkningen. Den jødiske befolkning i dag er stadig mindre, end den var, Holocaust begyndte. Det kan ingen lov ændre på.«