Antisemitisme: Der er meget på spil for de britiske jøder på torsdag

Det britiske valg på torsdag bliver spændende i mange henseender. For de britiske jøder handler valget om meget mere end Brexit. Det er nemlig også et valg mellem to ledere, hvoraf den ene er voldsomt tynget af anklager om antisemitisme – Labours leder, Jeremy Corbyn.

Siden Corbyn blev formand for partiet i 2015, har anklagerne klæbet til partiet, og de har taget til i styrke op til valget. Landets overrabbiner har advaret mod at stemme på Corbyn. Og for nylig valgte endnu et parlamentsmedlem at forlade Labour på grund af partiets og Corbyns manglende evne og vilje til at bekæmpe de antisemitiske kræfter. Kræfter, der har fået plads under Corbyns lederskab. I de seneste uger har de britiske medier flere gange spurgt Corbyn, om han ville undskylde for antisemitisme i partiet. Flere gange nægtede han at undskylde og påstod i stedet, at han ”havde håndteret problemet”. Men i sidste uge valgte han så omsider at bruge ordet undskyld – uden at det dog var helt tydeligt, hvad han undskyldte for. Han undskyldte ”for alt, hvad der er sket”.

 
Jeremy Corbyn har stået i spidsen for Labour siden 2015 (Foto: Chatham House)

Lækkede dokumenter med belastende bevismateriale

I går, søndag, blev der i britiske medier lækket en række dokumenter, som modbeviser Corbyns påstand om, at han har gjort tilstrækkeligt for at bekæmpe antisemitisme i partiet. Der er tale om dokumenter fra Labours egen interne undersøgelse af problemet.

Og nogle af eksemplerne er chokerende.

Det viser sig, at der er 130 sager om antisemitisme, der endnu ikke er behandlet, selvom flere af dem er over halvandet år gamle.

Der er også mange sager, hvor dybt antisemitiske medlemmer har fået lov at blive i partiet meget længe. For eksempel er der en sag, hvor et medlem af Labour har sagt, at ”jøder udgør en viral infektion, som skal udryddes helt”, og at han ønsker ”den totale udryddelse af jøder”. Ifølge de lækkede dokumenter, som The Sunday Times har offentliggjort, tog det over 10 måneder, før det pågældende medlem blev smidt ud af partiet.

I 2018 sagde et andet medlem, at man burde drukne alle jøder i Det Røde Hav, fordi de er en kræftknude. Han blev først smidt ud efter otte måneder.

Andre Labourmedlemmer har påstået, at jøderne er skyld i angrebet på World Trade Center og terror begået af IRA.

Ser man på nogle af de sager, hvor partiet valgte slet ikke at straffe, er der også nogle alvorlige eksempler såsom benægtelse af Holocaust og udtalelser om, at jøderne vil ”overtage herredømmet over hedninger”, og at det er ”i orden at se ned på jøder”.

Parlamentsmedlem Louise Ellman, som for nylig forlod partiet på grund af antisemitisme, reagerede på lækagen ved at sige: ”Dette eliminerer partiets påstand om, at de har håndteret antisemitismen.”

 

Personlige anklager mod Corbyn

En talsmand for Simon Wiesenthal Centret reagerede ved at sige, at ”hvis Corbyn vinder valget, vil Storbritannien blive en pariastat”. Ifølge ham har ingen gjort mere end Corbyn for at få gjort antisemitismen mainstream i politik og i samfundet. Og Simon Wiesenthal Centret har endda kåret Corbyn som ”den mest antisemitiske person i 2019”.

Problemet er ikke kun, at Corbyn tillader andre at komme med antisemitiske udsagn og holdninger. En person fra Den Jødiske Labour-bevægelse kom i torsdags med en 53 lang sider rapport om antisemitisme i partiet. Her har man blandt andet oplistet 9 tilfælde, hvor Corbyn selv har ”deltaget i antisemitisme”. De nævner blandt andet, at han har skrevet forordet til en bog, der påstår, at jøder kontrollerer banker og medier. At Corbyn har udtrykt støtte til en selverklæret holocaustbenægter. Og at han i 2014 lagde en krans ved en grav med palæstinensiske terrorister, der dræbte 11 israelske atleter under OL i 1972.

Rapporten er givet til Storbritanniens enhed for bekæmpelse af racisme. Gruppen er lige nu i gang med at undersøge hele Labour-sagen.

Der er altså god og veldokumenteret grund til, at de britiske jøder er meget spændte på torsdagens resultat. For nogle af dem er Brexit nemlig ikke den største bekymring, når det gælder den politiske fremtid.

Også i Israel følger man valget. Udenrigsminister Yisrael Katz sagde det, som mange jøder i Israel og Storbritannien tænker: ”Jeg håber personligt, at Corbyn ikke bliver valgt”. Og ifølge meningsmålingerne får han sit ønske opfyldt. Her står Boris Johnson og de Konservative nemlig til at vinde valget.