AP: Nu begynder Gazas borgere så småt at vende vreden mod Hamas

En måned og en uge er der gået siden Hamas’ barbariske terrorangreb mod Israel. Siden har Israels modsvar gjort tilværelsen for Gazas borgere meget svær. Ikke mindst fordi Hamas, der kontrollerer Gaza, intet gør for at hjælpe sine borgere, men tværtimod bruger hospitaler, skoler osv. som skjold mod de israelske angreb.

En stor del af mediernes fokus er nu på lidelserne i Gaza. Mange skriver, at situationen er helt desperat, og at der er akut mangel på nærmest alt.

Man hører ikke mange Gaza-borgere kritisere Hamas. Det skyldes nok blandt andet, at Hamas slår hårdt ned på enhver form for modstand. Men ifølge AP er der nu flere og flere i Gaza, der retter vreden og desperationen mod terrorgruppen. Mediet har talt med fire anonyme vidner, som giver flere eksempler på, at der kan ligge et oprør og ulme.

»Nogle palæstinensere udfordrer åbenlyst Hamas’ autoritet,« skriver AP og henviser for eksempel til en situation, hvor Hamas’ politi gik foran i en kø til at få vand. Det blev for meget for mange af palæstinenserne, der tålmodigt havde ventet længe for at få vand. De »kastede sten mod Hamas-betjente og slog dem med deres bare næver, indtil de forduftede,« lyder det. Og i en FN-flygtningelejr valgte hundredvis at råbe skældsord mod Hamas, fordi de blev ved med at sende raketter hen over hovedet på dem. »De vil have, at krigen skal slutte,« fortæller et vidne til AP.

Et tredje eksempel skete på direkte tv, hvor en talsmand for Hamas holdt et pressemøde uden for Al-Shifa-hospitalet. I baggrunden kan man se en mand gå forbi kameraet og sige »må Gud kræve jer til ansvar, Hamas«.

 

Mange lig er endnu ikke identificeret

I Israel er man fortsat i færd med at identificere lig fra 7. oktober. De israelske myndigheder siger tirsdag, at de har identificeret 859 lig. Dermed mangler man stadig flere hundrede. Og det tager lang tid at få identificeret de lig, som er helt forkullede. Mange blev nemlig brændt inde, da Hamas-terrorister satte ild til deres huse. Seks dage tidligere lød antallet af identificerede lig på 843. Det betyder, at man har identificeret 16 lig på 6 dage.

Dette betyder også, at der stadig afholdes begravelser af ofrene – og nok vil blive det i det næste lange stykke tid. Mens resten af verden i høj grad er videre fra 7. oktober, står israelerne stadig midt i det. Midt i sorgen og chokket.

Så sent som mandag blev liget af en ældre kvinde identificeret. Man troede, hun var taget som gidsel, men det viste sig, at hun var blevet dræbt 7. oktober. Hendes hjem i kibbutz Be’eri var blevet brændt, og hendes jordiske rester blev altså først identificeret 13. november.

Antallet af dræbte israelere 7. oktober blev for nylig nedjusteret fra cirka 1400 til cirka 1200. Derudover er der 1500 lig af Hamas-terrorister, der blev dræbt i Israel.