Arkæologer kaster lys over assyrernes indtagelse af Lakish

En gruppe israelske og amerikanske arkæologer udgav for nylig en artikel i Oxford Journal of Archeology. Her præsenterer de resultaterne af deres nyeste forskning, som kaster lys over, hvordan det i år 701 f.Kr. lykkedes assyrerkongen Sankerib at indtage byen Lakish, som lå mellem Jerusalem og Beersheba.

Byen lå højt oppe på en bakketop og var derfor meget svær at indtage. Den eneste vej ind i byen var gennem byporten.

Den nye forskning viser, at assyrerne lykkedes med det næsten umulige projekt ved at bygge en rampe bestående af omkring 3 millioner sten. På illustrationen nedenfor kan du se, hvordan denne rampe gjorde det muligt at indtage byen.


Foto: Yosef Garfinkel

Ifølge Yosef Garfinkel, som er en af arkæologerne på projektet, har mindst 1000 personer dannet menneskekæder, som har transporteret de mange sten - som vurderes at have vejet 5-6 kilo per styk - hen til rampen. Og muligvis har de i løbet af 25 dage formået at bygge den enorme rampe. Her kunne man så ved hjælp af en rambuk ødelægge bymuren og indtage Lakish.

Hver dag kom assyrerne tættere og tættere på bymuren, og derfor måtte de beskytte sig mod angreb fra Lakish. Det gjorde de angiveligt med L-formede skjolde. Til sidst var de helt oppe ved muren og kunne smadre den med rambukken.


Her byggede assyrerne den imponerende rampe. (Foto: Ole Andersen)

Lakish var den vigtigste jødiske by efter Jerusalem på det tidspunkt. I blandt andet Anden Kongebog 18 kan man læse om assyrerkongen Sankerib, som befandt sig i Lakish.