Australien dropper anerkendelse af Vestjerusalem

I 2018 besluttede den daværende regering i Australien at anerkende Vestjerusalem som Israels hovedstad. Dengang hed premierministeren Scott Morrison, og regeringen var konservativ.

I dag ledes Australien af en centrum-venstre-regering, og det har fået konsekvenser for landets officielle syn på Jerusalem. Regeringen, som vandt magten i maj i år, har nemlig besluttet at annullere anerkendelsen fra 2018.

Således har udenrigsminister Penny Wong netop offentliggjort, at Australien betragter Tel Aviv som Israels hovedstad. Begrundelsen er, at man ønsker en tostatsløsning mellem Israel og palæstinenserne, og at en anerkendelse af Vestjerusalem som hovedstad – ifølge den nye australske regering - »underminerer dette projekt«.

Wong mener også, at den forrige regering primært anerkendte Vestjerusalem for at vinde jødiske vælgere.

Wong sagde samtidig, at beslutningen ikke skal opfattes som en modstand mod Israel. »Australien vil altid være en trofast ven af Israel,« sagde hun. Ikke desto mindre vil man i Israel i hvert fald opfatte det som en beslutning, der mindsker støtten til landet.

Israel har endnu ikke reageret på udmeldingen. Men i 2018 blev anerkendelsen af Vestjerusalem modtaget med stor glæde. Derfor må det tilsvarende forventes, at annulleringen medfører en vis skuffelse. Også selvom den i nogen grad var ventet.