Backgammon forener jøder og palæstinensere

Seks gange i løbet af de seneste måneder har (ortodokse) jøder og palæstinensere mødtes i Jerusalem for at spille backgammon ­ – eller shesh besh, som det hedder i Israel.

Ynet var med i mandags, hvor cirka 50 var mødt op for at dyste i det klassiske spil. »Man vil selvfølgelig gerne vinde, men det er bare for sjov,« sagde en 27-årig palæstinenser fra flygtningelejren Shuafat lidt uden for Jerusalem. Han taler selv både hebraisk og arabisk og har også oplevet at spille mod jøder, som kunne lidt arabisk.

 

Det handler ikke om politik

Ifølge Zaki Djemal fra organisationen Double Yerushalmi, som står for aftenerne, er det ikke politik, der er i centrum. »Men det er der alligevel lidt udenom,« siger han. Målet er ganske enkelt at skabe et forum, hvor jøder og palæstinensere kan møde hinanden og hygge sig sammen.

I mandags var der også en del koner, som kom og heppede på deres mænd. De to semifinaler var en jøde mod en palæstinenser, mens finalen var jøde mod jøde.

En af deltagerne fortalte Ynet, at det var godt med den slags arrangementer, hvor der var noget sjovt at mødes om, og hvor det hele ikke var så alvorligt.

Efter turneringen blev der danset Dabke, som er en arabisk folkedans. Her deltog alle – uanset om man havde hijab eller kalot på hovedet.

Der er mange initiativer til at forene jøder og palæstinensere. Som regel er det dog netop om noget andet end politik. Men måske kan initiativer som backgammonturneringen være med til at øge forståelsen og respekten mellem mennesker, som har vidt forskellige politiske synspunkter. Ikke dermed sagt, at fordi man kan spille backgammon, så kan man også blive enig om en politisk løsning. Alligevel er det et vigtigt signal fra de helt almindelige borgere til politikerne, som skal tage de store beslutninger: Når vi kan side ved samme bord og tale sammen, så kan I vel også!

Se de festlige billeder fra i mandags her.