Ballonbombe landede i børnehave

De seneste dage har borgerne i det sydlige Israel igen været hårdt plaget af balloner fra Gazastriben, som har brandbomber påmonteret, og som sætter ild til marker og naturområder, når de lander.

Således var der i går, tirsdag, omkring 20 påsatte brande – primært markbrande – i det sydlige Israel nær grænsen til Gaza.

I kibbutz Sa’ad kunne det være gået helt galt. Sidst på eftermiddagen landede en ballon i en børnehave. Den havde en eksplosiv genstand påmonteret. Der var heldigvis ikke nogen børn til stede i børnehaven, og der var heller ikke nogen eksplosion.

Tamir Idan fra regionsrådet i Sdot Negev appellerede efterfølgende til regeringen om at ”gøre noget ved sagen, før det er for sent”. Han siger også, at borgerne i området er stærke og modige, men at man nægter at lade disse farlige balloner blive en accepteret del af hverdagen.

Netanyahu har længe fået stor kritik for sin håndtering af voldshandlingerne fra palæstinensere i Gaza. Ikke kun de farlige balloner, men også de voldelige demonstrationer og forsøg på at ødelægge grænsehegnet og trænge ind i Israel.

Den seneste tid har Israel reageret ved dels at indskrænke den zone ud for Gazas kyst, hvor palæstinensiske fiskere må befinde sig, dels ved at reducere leveringen af brændstof til kraftværket i Gaza. Det betyder, at borgerne i Gaza i disse dage har endnu mindre strøm, end de plejer.

På mange måder er situationen temmelig håbløs. Det eneste, der har virket, er uofficielle våbenhvileaftaler. Disse aftaler har givet uger med ro. Men hver gang har det været en kortsigtet løsning. Hver gang er det endt med flere påsatte brande og flere israelske modangreb, der ikke rigtig ser ud til for alvor at afskrække Hamas og de palæstinensere, der står bag ildspåsættelserne.