BDS-forkæmper bakker op om konspirationsteori: »Floyd dræbt med israelsk teknik«

Det er ingen hemmelighed, at Roger Waters ikke kan lide Israel. Den tidligere forsanger for bandet Pink Floyd er nu en af de mest fremtrædende forkæmpere for boykotbevægelse BDS. Han er især berygtet for at afpresse og udskamme musikere, som vil afholde koncert i Israel.

20. juni blev han interviewet af tv-stationen Shehab News, som har forbindelse til terrorgruppen Hamas (se interviewet her). Her udtalte han sig først om den amerikanske rigmand Sheldon Adelson (hvis fars familie er jødisk), som ifølge Waters er en »dukkefører«, som styrer Donald Trump og hans regering. Waters kaldte ham desuden en »højrefløjsfascist« og en »racistisk nar«, som tror, at »kun jøder er hele mennesker« og at »alle andre på jorden er her for at tjene dem« fordi de er »Guds udvalgte folk«.

 
Roger Waters beskylder Israel for at have lært amerikanske betjente at dræbe. (Foto: YouTube/Memri)

Forbinder mordet på George Floyd til Israel

Men udtalelserne om Adelson var ikke det, der tiltrak sig mest opmærksomhed i interviewet, selvom de tydeligt viste Waters’ foragt for ideen om, at der er en forbindelse mellem Israel, det jødiske folk og Bibelen.

Senere i interviewet kom BDS-forkæmperen nemlig ind på det forfærdelige drab på den sorte amerikaner George Floyd, som fandt sted i Minneapolis 25. maj.

Israel og jøder er i tidens løb blevet genstand for mange absurde beskyldninger, og Waters kom med endnu en. Nemlig at det israelske militær, IDF, skulle være skyld i Floyds død.

Her er, hvad Waters sagde: »Mordet på George Floyd blev begået med en teknik, som er opfundet af IDF, af besættelsesmagten. Israelerne opfandt det. ”Lad os dræbe mennesker ved at sætte knæet på deres hals og stoppe blodforsyningen til hjernen”. Det er en israelsk teknik, som er lært videre til de militariserede politistyrker i USA af israelske eksperter, som amerikanerne har fløjet til USA, så de kan lære dem, hvordan man dræber sorte. For de har set, hvor effektive israelerne er til at dræbe palæstinensere i det besatte områder med denne teknik. Og de er stolte af det. Israelerne er stolte af det. De siger: ”Se, hvor gode vi er til det”.«

Interviewet er et skræmmende eksempel på antisemitisme. Men desværre er Waters ikke alene om at mene, at det i virkeligheden er Israels skyld, at George Floyd blev dræbt. Teorien blev hurtigt spredt på sociale medier. Blandt andet af den britiske skuespiller Maxine Peake, som i et interview til The Independent sagde, at politiet i Minneapolis havde lært teknikken fra israelere på et seminar i 2012. En påstand, som blev bragt i Morning Star. Det lader da også til, at israelske sikkerhedsstyrker har holdt et seminar i Minneapolis i 2012. Men at der skulle være en direkte forbindelse til George Floyds død er langt ude.

Allerede flere år tidligere havde politiet i Minneapolis nemlig tilladt brugt af knæ mod hals ifm. anholdelser. Og ifølge det israelske politis talsmand, Micky Rosenfeld, er det slet ikke tilladt for israelske betjente at bruge den omtalte teknik. Han understregede også, at de israelske styrker ganske vist samarbejder med kollegaer i andre lande, men at denne måde at anholde folk på aldrig har været diskuteret. Amerikanske politiafdelinger samarbejder i øvrigt med mange andre lande end Israel.

Ikke desto mindre lever konspirationsteorien i bedste velgående. For eksempel har flere studenterforeninger opfordret universiteter til at boykotte Israel, fordi de – ifølge foreningerne – bruger samme teknik til at slå palæstinensere ihjel.

 

J Street: Forbindelsen kan ikke benægtes

I et debatindlæg på Ynetnews.com siger den israelske analytiker Ben Dror Yemini, at teorien er en slags ny ritualmordsmyte. Altså den gamle antisemitiske myte om, at jøder slår kristne børn ihjel.

Han er ikke overrasket over, at en mand som Roger Waters støtter teorien. Men han er skuffet over, at den jødisk-amerikanske lobbyorganistion J Street er kommet med en udtalelse, hvor de siger, at der er en forbindelse mellem Floyd-drabet og så drabet på en ung palæstinensisk mand begået af en israelsk betjent 30. maj. Betjenten troede fejlagtigt, at den unge mand var bevæbnet og skød ham uden grund. Den unge mand, Iyad El-Halak, var mentalt handicappet og var sammen med sin hjælper på vej i skole.

I udtalelsen skriver J Street, at »de to hændelser [drabene på hhv. Floyd og Halak] er forskellige, men forbindelsen kan ikke benægtes«. Forbindelsen beskriver de blandt andet som »politibrutalitet« og »systematisk racisme«.

Dror Yemini raser over, at en organisation som J Street kan finde på at lave den slags forbindelser. »Når der findes den slags jøder, er det ligegyldigt, at Waters kommer med lignende påstande,« skriver han.