Beersheba: Fire dør i værste terrorangreb i seks år

To kvinder og to mænd mistede livet, da en 34-årig mand udførte det blodigste terrorangreb i Israel i næsten seks år. To personer blev såret.

Angrebet fandt sted ved et shoppingcenter i den sydisraelske by Beersheba. Den 34-årige, som var arabisk israeler og boede i byen Hura ved Negev-ørkenen, overfaldt først en kvinde ved en tankstation. Derefter satte han sig bag rattet i sin bil og kørte ind i en cyklist. Og til sidst steg han ud af bilen igen og overfaldt fire personer med sin kniv.

Det var en forbipasserende buschauffør, der satte en stopper for vanviddet. Han greb sin pistol og konfronterede terroristen ved en rundkørsel uden for centret. Flere gange sagde han til ham, at han skulle lægge sin kniv på jorden, men det nægtede den 34-årige. Flere gange forsøgte han at ramme buschaufføren med sin kniv – og til sidst kom han så tæt på, at chaufføren affyrede det dræbende skud.

Hele episoden varede otte minutter, og politiet ankom kort tid efter til gerningsstedet.

 

Har været fængslet for forbindelse til Islamisk Stat

Det er som sagt værd at bemærke, at der ikke er tale om en palæstinensisk terrorist – hvilket ellers er det, man oftest ser, når der begås terror i Israel. Manden var derimod israelsk statsborger af arabisk herkomst. Fra 2015 til 2019 sad han i fængsel, fordi han havde stiftet en gruppe med bånd til Islamisk Stat, og fordi han planlagde at tilslutte sig terrorgruppen. Under retssagen sagde han, at han havde fortrudt sine valg – og blandt andet derfor fik han kun fire års fængsel. Anklageren betegnede ham dengang som »en tikkende bombe«.

Det er det mest blodige terrorangreb i Israel siden 2016, hvor der ligeledes var fire dødsofre for et angreb på Sarona Markedet i Tel Aviv.

 

Frygter ny bølge

De seneste uger har der været mange sammenstød mellem israelske sikkerhedsstyrker og palæstinensere – både i Jerusalem og på Vestbredden. Søndag blev to israelske betjente ramt af knivstik i Jerusalem. Ti palæstinensere har mistet livet i sammenstødene.

Tilbage i 2016 var Israel ramt af en langvarig og blodig bølge af terrorangreb begået af enkeltindivider, uden at de var organiseret af fx Hamas. Sikkerhedsstyrkerne er lige nu i forhøjet alarmberedskab, og man frygter, at tirsdagens angreb vil få andre til at gøre noget lignende.

Terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad har lovprist terroristen. Det er blandt andet denne form for hyldest til martyrer, der får især unge mænd til at begå terror. Repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre har derimod udtrykt sorg over de fire personers død.