Berømt investor har fidus til Israel

Warren Buffet og hans firma Berkshire Hathaway er en af verdens mest kendte succesfulde investorer i verden. Når Buffet køber aktier i et firma, følger mange andre investorer som regel trop. Derfor er det meget positivt, at Buffet har fidus til den israelske økonomi.

For et par uger siden oplevede medicinalvirksomheden Teva, som ledes af danskeren Kåre Schultz, at en investering fra Buffet kan gøre en stor forskel. Berkshire Hathaway købte for 350 millioner dollars i firmaet. Det fik aktien til at stige hele 12 procent. Teva ansatte sidste år Kåre Schultz for at redde virksomheden fra konkurs. Lige nu forsøger man at komme af med en tårnhøj gæld, blandt andet ved at fyre mange ansatte. Denne beslutning fra Schultz medførte tidligere på året store protester i Israel, og Schultz blev endda kaldt til møde hos premierminister Netanyahu. Det satte dog ikke en stopper for hans store spareplan.

I 2017 købte Buffet israelske statsobligationer for 5 millioner dollars. I den forbindelse sagde han: ”Hvis der havde været 30-årige eller 100-årige statsobligationer, ville jeg have købt dem. Staten Israel vil eksistere for evigt.”

Op gennem årene har Buffet investeret massivt i mange forskellige israelske firmaer. I 2006 købte han 80 procent af hårdmetalfirmaet Iscar. I 2013 købte han resten.

 

Og der er ingen tvivl om, at investoren er imponeret af staten Israel og dens evne til at udvikle sig til en stærk nation på så kort tid.

I 2017 sagde han til Jerusalem Post: ”Israel startede helt fra bunden for 69 år siden. Og se, hvor den er nu. Intet andet land i verden er kommet så langt på så kort tid. I løbet af den tid har Israel været et eksempel på, hvad der kan ske, når man frigør et hav af menneskelige ressourcer. Jeg kan lide at støtte vindere, og jeg er glad for at eje israelske statsobligationer.”