Bilpåkørsel, raketter, knivoverfald og forsøg på at infiltrere Israel

I løbet af weekenden har der været en række hændelser på Vestbredden, i Jerusalem og ved Gaza, hvor palæstinensere på forskellige måder har forsøgt at begå terror. Efter en relativt rolig sommerperiode ser det dermed ud til, at situationen begge steder risikerer at eskalere.

Både fredag og lørdag aften blev der affyret raketter fra Gaza mod det sydlige Israel. Ifølge Israel var der fredag tale om en enkelt raket, som blev elimineret af missilforsvaret – ifølge palæstinensiske medier blev der affyret tre. Lørdag blev to raketter elimineret, mens en enkelt landede ved Sderot. Splinter fra raketten blev senere fundet i en have, og en person måtte behandles, efter at hun besvimede under angrebet. Israel valgte vanen tro at gengælde angrebet ved at ramme et antal Hamasmål i Gaza.

 

Bilpåkørsel ved Gush Etzion

På Vestbredden blev et jødisk søskendepar udsat for et terrorangreb, da en person påkørte dem ved Gush Etzion-krydset i nærheden af bosættelsen Elazar. Da ambulancerne ankom til stedet, var de to unge mennesker på hhv. 18 og 20 år ikke ved fuld bevidsthed og blev kørt på hospitalet i Jerusalem – begge er uden for livsfare. Terroristen, der kørte bilen, var endt nede i en grøft bagved busstoppestedet. Der var en politibetjent i civil på stedet, og han skød og dræbte manden.

Angrebet blev hyldet af Hamas, som påstod, at Israels modangreb i Gaza som følge af raketterne i virkeligheden var et forsøg på at fjerne fokus fra ”de modige handlinger” (dvs. bilpåkørslen) på Vestbredden.

 

Beskytter grænsen mod militante, der vil trænge ind i Israel

Ud over raketter og bilpåkørsel måtte israelerne forholde sig til nye forsøg fra bevæbnede palæstinensere på at trænge ind i Israel gennem sikkerhedshegnet, der adskiller Israel og Gaza. Søndag morgen opdagede de israelske sikkerhedsstyrker en gruppe på fem bevæbnede mænd i færd med at trænge igennem hegnet. Ifølge militæret reagerede man ved at affyre skud mod dem fra en helikopter og en tank. Tre af de fem mænd blev dræbt. Noget tyder på, at det ikke var efter direkte ordre fra Hamas, at de fem mænd forsøgte at angribe Israel. I hvert fald har terrorgruppen kaldt dem ”rebelske unge” – en term, de den seneste har tid har brugt for at distancere sig fra aktioner. Da de tre personer blev begravet, var deres kister klædt i Hamas-, Islamisk Jihad- og Fatah-flag. Søndag beskød endnu en person de israelske styrker ved hegnet, mens han forsøgte at krydse grænsen. Også han blev skudt og dræbt.

Lørdag den 10. august var der et tilsvarende forsøg fra fire tungt bevæbnede personer. De havde både AK47 og forskellige granater på sig. Alle fire blev skudt og dræbt. Israels store frygt er en større invasion, hvis hegnet først bliver væltet. Det er et af målene med Hamas' "March of Return", som begyndte 30. marts 2018. En sådan invasion kan få uoverskuelige konsekvenser for de israelske byer, som ligger tæt på Gazastriben.

 

Betjent stukket med kniv

I sidste uge var der også et angreb i Jerusalem. Torsdag blev en politibetjent overfaldet af to teenagere, som stak ham adskillige gange med kniv. De øvrige betjente på stedet reagerede straks ved at skyde mod de to gerningsmænd – den ene blev dræbt, den anden såret. Betjenten fik adskillige knivstik på overkroppen, men er heldigvis uden for livsfare.

Dermed har det været nogle meget dramatiske dage. Ikke kun ved Gaza, men også på Vestbredden og i Jerusalem. Forklaringen på denne opblussen kan ganske enkelt være, at Hamas og Islamisk Jihad grundlæggende ønsker disse terrorhandlinger mod Israel. At det sker netop nu kan ses i relation til sidste uges uro på Tempelpladsen, hvor israelske styrker kom i sammenstød med palæstinensere, der var sure over, at en lille gruppe jøder fik lov at komme op på pladsen i forbindelse med den jødiske højtid tisha be av. Uro på Tempelpladsen spreder sig ofte som ringe i vandet.

Premierminister Benjamin Netanyahu er på en lille tur til Ukraine og fortalte herfra, at han er klar til en større militær operation i Gaza, hvis det bliver nødvendigt. Og at det ikke hæmmer hans handlekraft, at der nu er under en måned til parlamentsvalget i Israel, hvor Netanyahu langtfra er sikker på at beholde magten.