Blodig terrorbekæmpelse fortsætter: Ni palæstinensere dræbt i Jenin

For snart et år siden begyndte en bølge af terrorangreb i Israel. Angrebene blev udført af både arabiske israelere og palæstinensere og kostede 31 mennesker livet.

I kølvandet på de blodige måneder i marts og april valgte den israelske hær at igangsætte en større operation, som fik navnet »Bryd Bølgen«. Den har bestået af utallige raids på Vestbredden – særligt i byerne Nablus og Jenin – hvor man har anholdt personer, som er mistænkt for at have begået terror eller planlægge terror.

Anholdelsesaktionerne har fundet sted om natten og har været kendetegnet ved, at de israelske tropper som regel er blevet mødt af bevæbnede grupper, som har beskudt dem og kastet med molotovcocktails. Disse sammenstød har kostet mange palæstinensere livet. I 2022 lød dødstallet på 171. Og i 2023 har 29 mistet livet. Langt de fleste er blevet dræbt, fordi de har angrebet israelske tropper – men der har også været dødsfald blandt civile.

 

Blodig nat i Jenin

Natten til torsdag skulle israelske soldater anholde en gruppe mænd i Jenin. Ifølge israelerne var der tale om medlemmer af terrorgruppen Islamisk Jihad, som var i færd med at planlægge et stort terrorangreb. De var desuden mistænkt for at stå bag skudangreb mod israelske soldater.

Under aktionen åbnede mændene ild mod soldaterne, som skød igen. Tre medlemmer af terrorcellen blev dræbt, og en fjerde blev arresteret.

Også andre mænd kom til og åbnede ild mod soldaterne. Ifølge palæstinensiske myndigheder blev i alt ni personer dræbt i forbinde med skududvekslingen – og flere såret. Blandt de dræbte var en 60-årig kvinde. Den israelske hær undersøger nu hendes død.

De øvrige dræbte var angiveligt medlemmer af enten Islamisk Jihad eller Al Aqsa Martyrernes Brigade – en terrorgruppe, som har løse forbindelser til partiet Fatah.

Desværre fik sammenstødet også konsekvenser for en børneafdeling på et hospital, som ligger i nærheden af det sted, hvor kampene udspillede sig. Tåregas, som blev anvendt af de israelske soldater, trængte ind på hospitalet, hvor flere børn måtte flyttes.

 

Vil bekæmpe ny terrorgruppe

Der er tale om en af de mest blodige nætter i Jenin, siden Operation Bryd Bølgen blev sat i værk. Israel mener, at operationen er nødvendig for netop at bryde den bølge af terrorangreb, som altså begyndte for snart et år siden. Og som stadig eksisterer, selvom dødstallene på israelsk side er reduceret kraftigt i forhold til foråret 2022.

En af udfordringerne er, at terrororganiseringen blandt palæstinenserne har forandret sig. Mens der tidligere var en meget skarp opdeling i forskellige grupper, lader det til, at de unge palæstinensere i dag i højere grad arbejder sammen på kryds og tværs af tidligere gruppe-skel.

Et eksempel på det er terrorgruppen »Løvens Hule«, som har base i Nablus, og som har været det vigtigste mål for de israelske soldater. Gruppen består primært af unge mænd, som ellers kommer fra andre mere etablerede grupper. På den måde er der tale om en tværgående gruppe. Løvens Hule adskiller sig også på den måde, at dens medlemmer har været aktive på blandt andet TikTok. Men i oktober 2022 blev gruppens konto lukket. Gruppen har taget skylden for mange angreb det seneste halve år. Blandt andet angreb mod israelske soldater og mod bosættere.