Blodig weekend: Endnu en palæstinenser dræbt af bosætter

Uroen på Vestbredden fortsætter. Ikke kun i form af sammenstød mellem israelske sikkerhedsstyrker og grupper af palæstinensiske terrorister. Fredag den 4. august var der nemlig endnu en gang et voldeligt sammenstød mellem civile palæstinensere og bosættere. Og for tredje gang i år endte det med, at bosættere slog en palæstinenser ihjel, da den 19-årige Qusai Matan blev skudt i hovedet.

The Times of Israel skriver, at det hele ifølge vidner begyndte, da en gruppe bosættere bevægede sig ind på palæstinensisk ejet jord med deres får – tæt på den palæstinensiske by Burka. Palæstinensere fra byen opsøgte dem for at få dem til at forlade området. Her udviklede det sig voldeligt, og begge grupper kastede sten mod hinanden, og flere blev såret. Den israelske hær, IDF, siger i en udtalelse: »Under sammenstødet skød civile israelere mod palæstinenserne. Sammenstødet resulterede i, at en palæstinenser blev dræbt, fire blev såret, og en palæstinensisk bil blev brændt ned,« lyder det.

To bosættere er anholdt. Den ene for at affyre skuddet, den anden for at være medskyldig.


Drabet på den 19-årige palæstinenser skete ved byen Burka, som ligger tæt på Ramallah. (Foto: Wikimedia/יעקב)

Betjent dræbt på gaden i Tel Aviv

Dagen efter, lørdag den 5. august, mistede en 42-årig israelsk betjent livet, da en palæstinensisk terrorist skød ham på gaden i Tel Aviv. Betjenten og hans kollega henvendte sig til manden, som virkede mistænkelig. Han svarede ikke, men trak pludselig en pistol frem og skød den 42-årige. Herefter skød og dræbte kollegaen terroristen. Det viste sig at være en 22-årig, som var medlem var Islamisk Jihad, og som var eftersøgt for tidligere at have åbnet ild mod sikkerhedsstyrker på Vestbredden.

 

Lapid: Jødisk og arabisk terror

Oppositionsleder Yair Lapid har efterfølgende sagt, at gruppen Hilltop Youth (unge radikale bosættere, som den seneste tid flere gange har opsøgt konfrontation med palæstinensere) »forvandler Judæa og Samaria til en slagmark for jødiske terrorister og arabiske terrorister. Det truer bosættelserne, hvor der mest bor lovlydige borgere, og det truer vores soldater (…). Støtten, de får fra den mest ekstreme regering i Israels historie, gør, at det minder om et diplomatisk angreb.«

Der har den seneste tid været heftig debat om sikkerhedsstyrkernes håndtering af situationen på Vestbredden. Et medlem af Likud og et medlem af det nationalistiske og meget bosættervenlige parti Jødisk Styrke har anklaget generalmajor Yehuda Fuchs for at være for blød over for palæstinenserne.

Likuds Avichay Buaron sagde for nylig, at Fuchs »går mere op i palæstinenseres bevægelsesfrihed end israeleres sikkerhed«. Det blev bakket op af Limor Son-Harmelech fra Jødisk Styrke, som i samme ombæring krævede, at forsvarsminister Yoav Gallant blev fyret. Gallant er ikke populær på den yderste højrefløj, som mener, at han gør alt for meget for at sætte ind over for bosættere, der begår vold mod palæstinensere.

Premierminister Netanyahu ventede nogle dage, før han kommenterede kritikken af Yehuda Fuchs. Onsdag den 2. august sagde han så, at »fornærmelsen af Fuchs er uacceptabel og uværdig«.

Den udtalelse var dog ikke nok til at tilfredsstille den tidligere forsvarsminister og nuværende oppositionsleder Benny Gantz. Han mener, at Netanyahus reaktion kommer alt for sent, og at kritikken af Fuchs burde få konsekvenser for de to afsendere.

 

Flertal: Israel er i undtagelsestilstand

Det er dybt tragisk, når uskyldige palæstinensere og israelere mister livet, som det altså skete 4. og 5. august. Derudover er det trist, at Israels regering befinder sig i en tilstand, hvor der fyger beskyldninger på kryds og tværs – både internt mellem partierne og altså også mod nogle af de mest betroede medarbejdere i sikkerhedsstyrkerne, som kæmper en daglig kamp for at sikre lov og orden.

Splittelsen er også stor i befolkningen, og medierne taler jævnligt om risikoen for en form for borgerkrig.

Ifølge en ny meningsmåling fra Israel Democracy Institute, mener 58 procent af israelerne (særligt dem, der stemte på oppositionspartier), at landet befinder sig i en undtagelsestilstand.