Bnei Brak lukket ned – forventes at gælde resten af Israel tirsdag til fredag

I weekenden blev byen Bnei Brak, hvor der stort set kun bor ultraortodokse jøder, lukket helt af. Det betyder, at man ikke frit kan komme ind i eller ud af byen.

Beslutningen om at lægge en ring omkring Bnei Brak skyldes, at byen har været udsat for et stort udbrud af coronavirus. Der hersker en vis uklarhed om, præcis hvor mange af byens cirka 200.000 borgere, der er ramt af virussen. Men det seneste bekræftede smittetal er 1.300 – cirka lige så mange som i hovedstaden Jerusalem, der har næste fem gange så mange borgere.

Det er imidlertid svært helt at sammenligne smittetallene, da der bliver testet på forskellige måder forskellige steder. Og nogle mener, at langt flere end de 1300 er smittet. Faktum er, at udbruddet i Bnei Brak er så stort, at myndighederne har valgt at lukke byen – i første omgang i en uge.

Der har været meget fokus på det ultraortodokse samfund, hvor mange ikke har rettet sig efter myndighedernes anvisninger og restriktioner. I forvejen er der i det ultraortodokse samfund en vis modvilje mod regeringen og myndighederne generelt. Og det er altså også kommet til udtryk under coronakrisen. Rabbinere har eksempelvis opfordret til at mødes i synagoger og på toraskoler stik mod anbefalingerne. Det ser ud til at have fået store konsekvenser.

 

Militæret har stor opgave med at skaffe mad

Den jødiske påske indledes på onsdag, og militæret er derfor i gang med at levere mad til byens borgere. Ikke bare fra dag til dag, men i et sådant omfang, at borgerne har, hvad de skal bruge til hele påsken, når den indledes onsdag aften.

En talsmand fra militæret siger, at samarbejdet mellem soldaterne og borgerne forløber godt. Det til trods for at nogle fra byen har fordømt soldaternes tilstedeværelse.

 

Måtte bryde reglerne

Der er naturligvis strenge restriktioner forbundet med uddelingen af mad, så der ikke sker en smittespredning mellem soldaterne og borgerne. Men i et tilfælde måtte en soldat bryde reglerne. Han kom hjem til en ældre dame med en pose mad, som han skulle sætte uden for hendes dør. Men fra den anden side af døren fortalte damen, at hun ikke havde kræfter til at bære al maden ind. Derfor gjorde soldaten en undtagelse og gik ind i lejligheden efter at have bedt damen om at træde væk fra døren.

 

Kommer til at gælde hele landet

Lige nu venter Israel spændt på udfaldet af aftenens møde i regeringen. Her forventer de fleste, at det bliver besluttet at indføre en lignende nedlukning af hele landet, således at man ikke kan bevæge sig frit fra by til by, men må blive hjemme. I forvejen må man ikke bevæge sig mere end 100 meter fra sit hjem, medmindre man har en gyldig grund. Denne lockdown forventes at vare indtil fredag, hvor påsken er begyndt.

Det har ellers også været på tale, at nedlukningen kun skulle gælde otte byer samt 15 ultraortodokse områder i Jerusalem. Men den ultraortodokse del af Israels nuværende regering skulle have modsat sit dette.

Dermed kan Israel se frem til total nedlukning fra tirsdag til fredag. Om der kommer yderligere restriktioner, vil vise sig mandag aften.

Israel har et stort antal smittede - lige nu 8.611. I forhold til det høje smitteantal er antallet af døde lavt. Det ligger lige nu på 55.