Bosættere fra Yitzhar angriber israelske soldater

En soldat kom lettere til skade, da en gruppe bosættere fra bosættelsen Yitzhar i den nordlige del af Vestbredden angreb israelske IDF-soldater natten til søndag.

En gruppe på cirka 30 bosættere kastede sten mod soldaterne og punkterede dækkene på militære køretøjer. Soldaten, der kom til skade, blev ramt af en sten.

Optøjerne har medført bred fordømmelse, og mange har udtrykt deres store støtte til IDF. Fordømmelsen kommer både fra venstrefløjen og fra højrefløjen. Den venstreorienterede NGO Peace Now siger, at det er, hvad man kan forvente, ”når man ignorerer daglig vold mod palæstinensere og menneskerettighedsaktivister”, og at ”der er en voldelig terrorbande i Yitzhar”.

Rafi Peretz fra højrefløjspartiet Det Jødiske Hjem lagde i sin fordømmelse derimod vægt på, at der kun er tale om en lille gruppe, som ”i hvert fald ikke repræsenterer Yitzhar”. Han understregede også, at der her var tale om en ”rød linje”, der var blevet krydset.


Yitzhar ligger i Samaria (den nordlige del af Vestbredden) og er kendt for at huse nogle af de mest ekstremistiske bosættere. (Foto: Ole Andersen)

Flere episoder den seneste uge

Lørdag nats voldelige hændelse er ikke enestående. Personer fra Yitzhar, der har ry for at huse nogle af de mest ekstremistiske bosættere, har været involveret i flere sammenstød de seneste dage.

I fredags blokerede en gruppe unge vejen for et militært køretøj ved indgangen til Yitzhar. En ung mand truede i den forbindelse en IDF-kommandør og blev arresteret. Senere udtalte lederne af bosættelsen, at det var ”en krænkelse af individuelle rettigheder og af sabbattens hellighed” – den unge blev nemlig arresteret efter solnedgang fredag, hvor sabbatten begynder.

I onsdags blev en bosætter så anholdt, efter at han havde forsøgt at sætte ild til en mark ejet af en palæstinenser. Han blev løsladt efter to dage.

Ligeledes onsdag blev en gruppe aktivister overfaldet af bosættere fra Yitzhar, hvoraf nogle var bevæbnet med koben. Aktivisterne hjalp palæstinensere med at høste, og overfaldet gik især ud over en 80-årig mand fra gruppen ”Rabbinere for Menneskerettigheder”. En talsmand for Yitzhar sagde her, at det var ”provokationer fra venstreekstreme aktivister”, der var skyld i optøjerne.

Lørdag blev en gruppe bosættere så filmet, mens de kastede sten mod palæstinensiske landmænd og stjal deres oliven.

 

Nogle støtter soldaterne – og de unge

Søndag valgte nogle beboere i Yitzhar at gå på gaden og vise deres støtte til soldaterne – og ikke mindst den soldat, der var blevet såret natten til søndag.

Der var dog også nogle, som valgte at vise støtte til både soldaterne og de unge bosættere, som har været involveret i hændelserne. En af Yitzhars grundlæggere sagde, at ”dette er unge, som ofrer sig for os og bosættelsen i landet”. Og en bosætter kunne søndag ses med et skilt, hvorpå der stod ”Vi elsker Hilltop Youth. Og vi elsker IDF”. Hilltop youth betegner de unge, som ofte bor i de såkaldte outposts i udkanten af bosættelserne. Disse outposts er ikke godkendt til beboelse af staten Israel, men de unge ignorerer dette, fordi de kæmper for at bosætte så meget af Vestbredden som muligt – og at indtage mere og mere land, også selvom staten forbyder det.

Af og til rydder politiet og IDF disse outposts. Når det sker, vælger de unge ofte at barrikadere sig og tvinge myndighederne til fysisk at bære dem væk fra stedet.

Det er med andre ord ikke nyt, at de unge bosættere kommer i konflikt med militær og politi. Men det er markant, at de ligefrem aktivt angriber soldater. At dette er langt over grænsen, udtrykkes meget godt, ved at selv de bosættervenlige politikere i Israel – som fx Bezalel Smotrich fra National Union – fordømmer handlingerne.

Ifølge de israelske sikkerhedsmyndigheder har der været 150 tilfælde af vold begået af bosættere fra Yitzhar og outposts i nærheden.