Brugte israelsk software til boykot-hjemmeside

For nylig blev der dannet en gruppe på Illinios-universitet Urbana-Champaign med det formål at kæmpe for boykot af Israel. Det er unge studerende fra 15 forskellige studenterorganisationer, der i begyndelsen af februar gik sammen om at presse universitetets ledelse til ikke at handle med firmaer, der har aktiviteter i Israel eller driver forretning med landet. I forbindelse med starten på kampagnen sagde en af foregangsmændene blandt andet, at zionister er mordere, at Israel er skyld i folkemord, og at jødernes krav på landet bygger på tom religiøs retorik.

For at komme ud med boykotbudskabet ville to af de 15 organisationer lave en hjemmeside, hvortil de brugte softwaren Wix. Hvad eleverne dog ikke vidste, var, at Wix faktisk er et israelsk it-firma. De unge brugte dermed et israelsk firma til at promovere boykot af netop israelske firmaer. Da det amerikanske medie Algemeiner, som skriver om amerikanske jøder og Israel, fandt ud af det og skrev en artikel om det, var hjemmesiden pludselig ikke længere online.

 
Urbana-Champaign-universitetet i Illionis. (Foto: Wikimedia/HalloweenHBJ)

”Stolt af vores jødiske identitet”

Urbana-Champaign ligger nr. 35 på Algemeiners liste over de værste skoler for jøder i USA og Canada i 2016 (nr. 1 er Colombia University i New York).  Alligevel bevarer Erez Cohen, som er leder af skolens Hillel-afdeling (Hillel er en organisation for jødiske studerende), optimismen: ”Vores studerende et stolte af deres jødiske identitet, og de har modstået tidligere provokationer vedrørende deres personlige forhold til Israel,” siger han til Algemeiner.

I USA er det en generel tendens, at mange studenterorganisationer støtter boykotbevægelsen BDS, som ønsker at boykotte især produkter fra Vestbredden. I praksis glider det dog ofte over i en generel boykot af Israel og israelere. Det kan for eksempel være boykot at jødiske forelæsere på universiteter.

Link til Algemeiner