Coronasmitten breder sig i Israel – mulighed for restriktioner forlænges

De seneste dage og uger er der kommet bekymrende tal fra det israelske sundhedsministerium om coronasmitten i landet.

Israel, som i begyndelsen af pandemien klarede sig så godt og takket være tidlige tiltag havde meget få dødstilfælde, oplever lige nu en stigning i antallet af smittede.

I alt cirka 20.000 israelere er eller har været smittet med sygdommen. Torsdag morgen passerede antallet af israelere, der har sygdommen lige nu, 4000. 148 af dem ligger på hospitalet 1. juni var færre end 2000 smittet. Så der er sket en voldsom udvikling de seneste to uger.

Set på dagsbasis var der onsdag næsten 300 nye smittetilfælde, hvilket var det største antal på en dag i to måneder. Torsdag havde man registreret 258 tilfælde det seneste døgn.

303 israelere er døde af coronavirus.


De israelske toge åbner mandag som noget af det sidste. (Foto: GPO)

Snart kører togene igen

Ifølge Channel 13 vil sundhedsminister Yuli Edelstein arbejde for at bremse genåbningen af israelske samfund, som allerede er godt i gang. Langt det meste er allerede åbnet. Dog holder landets toge stadig stille. De begynder at køre fra på mandag, blev det besluttet onsdag. Men der vil være en del restriktioner knyttet til togtrafikken. Et rygte lyder, at man skal bestille sin togbillet 48 timer inden afgang.

Det er også besluttet af det såkaldte corona-kabinet (udvalgte ministre fra regeringen), at man fra mandag kan afholde kulturelle begivenheder – dog med højst 250 deltagere.

Yuli Edelstein har angiveligt været tilbageholdende med at genåbne togtrafikken og de kulturelle begivenheder. Men han har været under pres fra mange andre ministre, som ønsker større genåbning.

Edelstein skrev onsdag på Twitter, at hvis israelerne ikke følger reglerne nøje, vil han ”lukke togene og de kulturelle centre selvsamme dag”.

Og det har coronakabinettet da også mulighed for at gøre. Man har nemlig forlænget det midlertidige kabinets levetid med 45 dage – og dermed også forlænget loven, der giver coronakabinettet mulighed for med det samme at indføre restriktioner. Loven, der giver denne mulighed, udløb mandag – men er altså forlænget med halvanden måned.