Coronavaccinen er landet i Israel – Netanyahu tager den første

Onsdag landede den første sending af coronavacciner i Israel – leveret af medicinalfirmaet Pfizer.

Og det var en fin velkomst, de 3-4000 vacciner fik. Premierminister Benjamin Netanyahu var nemlig mødt op på landingsbanen, hvor han holdt et lille pressemøde og udtrykte sin stolthed over, at Israel allerede havde fået leveret coronavacciner – for »det er ingen selvfølge,« sagde han.

Han benyttede også den anledning, at chanukka, begynder torsdag aften, til at drage en parallel: »Til chanukka har vi bragt et lys til Israel,« sagde han. Chanukka er netop en højtid, hvor jøderne tænder lys.

 

Vaccinebevis giver fordel

Premierministeren sagde også, at han vil »gå foran som et godt eksempel« og tage den første vaccine. Derefter er det planen, at 60.000 israelere skal vaccineres hver dag. Sker det, vil hele befolkningen været vaccineret om cirka fem måneder. Regeringen har angiveligt indgået en aftale med Pfizer om levering af otte millioner doser. Der bor ni millioner mennesker i Israel. Der er også aftaler med andre firmaer, og desuden arbejder Israel på at udvikle sin egen vaccine.

Sundhedsministeriet vil i næste uge komme med en plan for, hvem der skal have vaccinen først.

Og hvis der skulle være nogen israelere, der ikke ønsker at få den, skal de måske tænke sig om en ekstra gang. For Netanyahu fortalte nemlig også onsdag, at en vaccine vil give et kort eller bevis af en art, som giver adgang til shoppingcentre og en masse andre offentlige steder, som man ellers ikke vil have adgang til.

 

Falder på et tørt sted

Israel er så småt i gang med det, som må betegnes som landets tredje bølge af coronasmitte. Både mandag og onsdag lå det daglige smittetal omkring 1.800, hvilket er det højeste siden midten af oktober.

Det er cirka 2,5 procent af de gennemførte tests, der er positive.

I alt 2.934 israelere er døde med coronavirus. Cirka 350.000 har været smittet.

Som nævnt begynder den jødiske højtid chanukka i aften, som er en tid, hvor mange besøger hinanden i hjemmene. Men det vil regeringens coronakabinet forhindre ved at forbyde besøg hos andre om aftenen. På samme måde kan butikker blive lukket om aftenen. Det forslag bliver diskuteret i dag, torsdag.

For nylig var der snak om et lignende udgangsforbud om aftenen, men det blev ikke vedtaget.