Dagligt smittetal runder 3000: Kan stå over for ny nedlukning

I løbet af onsdag blev 3.150 israelere testet positive for coronavirus, hvilket svarer til 9,4 procent af de gennemførte tests. Dermed blev der sat en bekymrende rekord.

Det sker, blot et par dage efter at de israelske skoler åbnede efter sommerferien. Skolernes åbning har medført en øget frygt for smittespredning, og meget tyder på, at Israel kan stå over for en ny nedlukning.

I weekenden vedtog regeringen en trafiklys-plan, som skal implementeres 6. september. Her får byerne tildelt en farve, afhængigt af hvordan virussen spreder sig i byen. Skolerne i de røde byer (som er de værst ramte) fik i sidste øjeblik at vide, at de ikke måtte åbne alligevel. Nogle valgte at ignorere forbuddet.

Nu er det store spørgsmål så, om Israel kan nøjes med at lukke ned i de røde og måske de orange byer. Eller om man står over for en landsdækkende nedlukning i stil med den, der i marts og april var så effektiv og holdt smitte- og dødstallet langt nede.

Yuval Steinitz fra Netanyahus parti Likud mener, at en landsdækkende nedlukning er den bedste løsning: ”Der er ingen vej udenom. Hvis vi havde gjort det for to måneder siden, havde vi været et grønt land nu. De nuværende tal, som vil udvikle sig til millioner af syge hvert år, vil ikke være muligt at håndtere for sundhedsvæsenet,” siger han.

En anonym kilde fra sundhedsvæsenets ledelse giver ham ret og siger til Channel 12, at ”hvis udviklingen foregår generelt i befolkningen, vil det ikke give mening at implementere trafiklysplanen”.

Og nogle israelske medier har skrevet, at også sundhedsminister Yuli Edelstein er indstillet på en fuld nedlukning.

Noget tyder dog på, at Ronni Gamzu, der er sat til at lede regeringens coronaindsats, har tænkt sig at holde sig til trafiklysplanen. Onsdag sagde han, at de røde og orange byer kan forvente yderligere restriktioner – uden at uddybe hvad disse så indeholder. Der er udpeget 23 røde byer, hvoraf mange er med en overvægt af arabere eller ultraortodokse.

 

I krig med de ultraortodokse

Gamzu er kommet i modvind i det ultraortodokse miljø, efter at han gik i rette med en af landets mest respekterede rabbinere, Chaim Kanievsky. Kanievsky har angiveligt udtrykt bekymring over, at elever på landets toraskoler (yeshivaer) vil gå glip af deres studier, hvis de lader sig teste, fordi testprocessen tager tid. Han er også bekymret, fordi dem, der har været i kontakt med evt. smittede, må gå i karantæne og derfor ikke kan være på yeshivaerne, hvor de studerer Toraen. Derfor skulle han have sagt til administrationen på yeshivaerne, at de ikke skal sende elever, der har været i kontakt med smittede, hjem. Han har dog sagt, at det ikke gælder skolerne for de yngste elever, som tager hjem efter skole i  modsætning til mange af de ældre, der sover på skolen. Dem, som tager hjem, må godt blive testet ifølge den højtstående rabbiner.

Rabbiner Kanievsky ser helst ikke, at coronatests går ud over studiet af Toraen

 

Efterfølgende har Ronni Gamzu sagt, at budskabet fra Kanievsky sætter det ultraortodokse samfund i fare. Og det har nu sat sindene i kog hos rabbinere og andre ultraortodokse ledere, som raser over Gamzu og kræver hans afgang. De kunne ikke lide ham i forvejen, fordi han har forsøgt at forhindre de ultraortodokse i at rejse til Ukraine i forbindelse med det jødiske nytår og besøge en kendt rabbiners grav – noget, som rigtig mange ultraortodokse gør hvert år. Ukraine har sagt, at de i september, hvor det jødiske nytår finder sted, vil lukke sine grænser. Det er sket på opfordring fra Gamzu.

Yeshivaerne åbnede allerede 23. august, og siden da er flere hundrede elever blevet testet positive.

Hvis den samme udvikling sker, nu hvor de øvrige skoler er åbnet, er det svært at se Israel undgå en total nedlukning.