Historisk flyvning til Emiraterne – og kompliceret coronaplan

Israelerne skal fra den 6. september indstille sig på at jonglere med mange farver og tal. Fra den dag vil landets byer nemlig få tildelt en farve, afhængigt af hvordan coronasmitten udvikler sig det pågældende sted.

Den israelske regering præsenterede søndag sin nye plan kaldet »trafiklys-planen«, som altså træder i kraft mandag den 6. september.

Hver by vil få tildelt en farve, enten rød, orange, gul eller grøn.  Denne farve vil gælde i to uger, hvorefter der vil blive foretaget en ny vurdering af smittespredningen i byen. Hver farve medfører så et bestemt regelsæt – som er ganske komplekst.

I de røde byer – hvor der altså er stor smittespredning og en høj andel smittede – vil forsamlingsforbuddet udendørs være 20 personer, mens man højst må samles 10 personer indendørs. I orange byer vil det være henholdsvis 50 og 25. I gule byer er det 100 og 50, mens der i grønne byer højst må forsamles 250 udendørs og 100 indendørs.

På samme måde vil der være graduerede restriktioner på, hvor mange kvadratmeter der skal være per person både indendørs og på private udendørsområder.

 

Antallet af indgange til et lokale skal også regnes med

Det kommer til at kræve en stor indsats af israelerne at sætte sig ind i de specifikke regler for deres by. For eksempel er der stor forskel på reglerne for en begivenhed, afhængigt af om der serveres mad, om folk sidder ned, om det er udendørs eller indendørs, og hvor mange indgange der er.

Eksempelvis må der i lokaler i grønne og gule byer afholdes begivenheder med madservering for op til 100 personer ud over de ansatte. Dog skal folk sidde ned – og der må dermed heller ikke danses. Hvis der derimod er tale om et arrangement uden servering, afhænger det tilladte antal personer af antallet af indgange til lokalet – dog skal der mindst være 4 kvadratmeter per person.

Der er altså tale om temmelig komplekse regler, som de israelske medier forsøger at forstå og formidle til borgerne.

Israel nærmer sig en periode med flere højtider, for eksempel det jødiske nytår, rosh hashanah. Derfor har myndighederne tilladt flere personer i synagogerne end andre steder i denne periode. Men også her afhænger antallet af byens farvekode.

 

Emiraterne på coronasikker liste

Israel har i nogle uger haft en liste med 20 lande, der har så gode coronatal, at indrejsende (israelske statsborgere) fra disse lande ikke behøver at gå i 14 dages karantæne, når de rejse ind i Israel. Danmark står på listen.

Nu er der tilføjet yderligere 9 lande til listen. Her er det især værd at bemærke De Forenede Arabiske Emirater.

Det er næppe tilfældigt, at dette lande er med. I dag er nemlig en historisk dag, fordi en delegation af israelere og amerikanere er blevet de første nogensinde, der har sat sig på et kommercielt israelsk fly fra Tel Aviv til Abu Dhabi. Og passagererne skal altså ikke i karantæne, når de vender tilbage til Israel.

Med på flyet, som landede i Abu Dhabi over middag, var blandt andet Donald Trumps svigersøn Jared Kushner, som har været en nøgleperson i de forhandlinger, der for nylig førte til en fredsaftale mellem netop Israel og Emiraterne.

Dagens flyafgang er et tydeligt tegn på, at aftalen får store positive konsekvenser for de to lande. Handelssamarbejdet vil blive udviklet markant, og det samme vil sikkerhedssamarbejdet. Håbet er, at det også kan føre til endnu bedre samarbejde med de øvrige golfstater – ikke mindst Saudi-Arabien. Dagens historiske flyvning fra Israel til Emiraterne foregik i høj grad i saudisk luftrum. Jared Kushner sagde ved ankomsten, at saudierne havde været ”meget gæstfrie”. Han sagde også, at han ville bruge dagen i dag på at fejre fredsaftalen, men at han snart derefter ville se på muligheden for flere lignende aftaler mellem Israel og landene i regionen.

 

»Palæstinenserne er ikke klar«

Kushner havde også et meget klart budskab til palæstinenserne, som han siger, ikke er klar til fred. »Vi kan ikke ønske fred mere, end de selv kan. Når de er klar, så vil hele regionen                     glæde sig til at hjælpe den fremad. Men de sidder fast i fortiden. Freden er klar til dem (…) så snart de er klar til at tage imod den,« lød det fra den amerikanske fredsforhandler i Abu Dhabi.